Ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης στη Μάνη, το Σπήλαιο Διρού προκαλεί δέος και θαυμασμό σε όσους το αντικρίσουν από κοντά. Με έναν άκρως εντυπωσιακό και επιβλητικό εσωτερικό διάκοσμο, μόλις βρεθεί ο επισκέπτης της περιοχής εδώ αναρωτιέται αν πραγματικά αυτό που αντικρίζει είναι αληθινό.
Ένα από τα σημεία αναφοράς της Μάνης, όπου η φύση προίκισε δεόντως, και το Σπήλαιο Διρού, με τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που δημιουργεί δέος και θαυμασμό θα σας συνεπάρει σίγουρα στα έγκατά του, σε ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.
Το Σπήλαιο Διρού συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή σπήλαια της χώρας, η ύπαρξη του οποίου είναι γνωστή ήδη από το 1900, χωρίς κανέναν, ωστόσο, να γνωρίζει για τον υπέροχο εσωτερικό του διάκοσμο μέχρι το 1949.
Στα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Λακωνίας, στον Όρμο του Διρού, λοιπόν, οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, το εξερεύνησαν πρώτοι συστηματικά κι έτσι σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα. Η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση έγινε το 1970 και το βάθος του σπηλαίου φτάνει σε κάποιο σημείο και τα 100 μέτρα.
Η «γέννηση» του σπηλαίου τοποθετείται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Σπήλαιο Διρού: Ξενάγηση στον εσωτερικό του κόσμο
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες ενώ στα ευρήματα κατά την εξερεύνηση συγκαταλέγονται απολιθωμένα οστά ιπποπόταμου, πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού και κουναβιού, καθώς και κεραμική, που υποδηλώνει ανθρώπινη παρουσία πολλά χρόνια πριν.
Η εμπειρία της ξενάγησης με βάρκα ανάμεσα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες προκαλεί δέος και μένει αξέχαστη. Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου καλύπτεται με θαλασσινό νερό, ενώ η ξενάγηση διαρκεί περίπου 45΄και γίνεται κυρίως με μικρές βάρκες.
Το εσωτερικό του είναι μαγευτικό με μία μοναδική ατμόσφαιρα, που μόνο δέος προκαλεί. Η κάθε αίθουσα έχει αξιοθέατα με διάφορες ονομασίες που μαθαίνει κανείς κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.