Τα σαλόνια των αεροπορικών εταιρειών έχουν προχωρήσει πολύ στο σχεδιασμό την τελευταία δεκαετία. Αντλώντας στοιχεία από το σχεδιασμό κατοικιών, τα οποία μπορεί να εμπνεύσουν την επόμενη ανακαίνισή σας, μοιάζουν με χώρους ζεστούς και οικείους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο διεθνές αεροδρόμιο. Για ταξίδια με στυλ, λοιπόν, πάρτε μια ιδέα από τα τρία πιο κομψά σαλόνια αεροπορικών εταιρειών σε διεθνή αεροδρόμια.

«The Pier», Cathay Pacific, Lounge πρώτης θέσης, Χονγκ Κονγκ

Το «The Pier» της αεροπορικής Cathay Pacific άνοιξε το 2015 και πρόκειται για το σαλόνι πρώτης κατηγορίας της εταιρείας στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Είναι ένα κομψό, αποκλειστικό καταφύγιο για λίγους εκλεκτούς, σχεδιασμένο από το Studioilse, με έδρα το Λονδίνο. Το σαλόνι των 2.061 τετραγωνικών μέτρων έχει δημιουργηθεί από μια πληθώρα φυσικών υλικών, όπως πράσινο όνυχα, μάρμαρο, ξύλο κερασιάς, ενώ διαθέτει έπιπλα με βελούδινη ή δερμάτινη υφή. Η διακοσμητική παλέτα περιλαμβάνει έργα τέχνης κατά παραγγελία, εκπληκτικούς ορειχάλκινους πολυελαίους και μια μπάρα σε σχήμα πετάλου που αποτελεί το σημείο αναφοράς του χώρου. Αν δεν υπήρχε, μάλιστα, η πανοραμική θέα του αεροδιαδρόμου, θα ξεχνούσατε ότι βρίσκεστε στο αεροδρόμιο.

Saga Lounge, Icelandair, Ρέικιαβικ

Η Ισλανδία βρέθηκε στο προσκήνιο πρόσφατα λόγω του ότι ήταν ένας ανοιχτός προορισμός για τον κόσμο κατά τη διάρκεια της Covid-19, αναφέρει το architecturaldigest.com. Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι αυτή η μικρή -αλλά εντυπωσιακή- χώρα αποτελεί, επίσης, φυτώριο παγκόσμιων ταλέντων σχεδιασμού. Κάτι που γίνεται εμφανές στο σαλόνι της Icelandair στο διεθνές αεροδρόμιο Keflavik στο Ρέικιαβικ, όπου οι επιβάτες που περιμένουν μεταφέρονται σε ένα οικείο και ζεστό περιβάλλον, σε αντιπαράθεση με τις απόψεις του ισλανδικού «σεληνιακού» τοπίου έξω. Το κεντρικό σημείο του χώρου, ωστόσο, είναι το κεντρικό, κυκλικό τζάκι του lounge, όπου ένα παζλ με άνετα καθίσματα επενδυμένα με ξύλινα πάνελ ζεσταίνει τους επισκέπτες του σαλονιού.

Finnair Non-Schengen Lounge, Ελσίνκι

Με εμφανή τα στοιχεία του σκανδιναβικού σχεδιασμού, το σαλόνι της Finnair, στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, το οποίο άνοιξε λίγο πριν από την πανδημία, αποτελεί ένα masterclass μινιμαλιστικού σχεδιασμού. Χρησιμοποιώντας πλούσιο, βαθύ μπλε και γκρι, το ρετρό φουτουριστικό σαλόνι δεν είναι σχεδιασμένο μόνο βάσει της λειτουργικότητας. Κάθε επιλογή επίπλων αντανακλά τις διαφορετικές ανάγκες και διαθέσεις των επιβατών που χρησιμοποιούν το χώρο, ο οποίος είναι προσεκτικά διαμορφωμένος με χώρους εργασίας, ξεκούρασης και παιχνιδιού. Το νέο σαλόνι σηματοδοτεί την εμφάνιση της νέας σχεδιαστικής γραμμής της Finnair, η οποία επικεντρώνεται στην απλότητα, τις καθαρές γραμμές, τα φυσικά υλικά και την υφή για να προσφέρει μια πιο ζεστή και πιο «ανθρώπινη» εμπειρία.

*Κεντρική φωτογραφία @Icelandair.com