Ακούγοντας τη λέξη «κάτεργο» το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, είναι τα καταναγκαστικά έργα. Σωστά; Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο… Κάτεργο που κάτι μας λέει πως θα ευχόσουν να βρισκόσουν εκεί.

Και φυσικά, αναφερόμαστε στην παραλία στη Φολέγανδρο με το παραπλανητικό όνομα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού μόνο… κάτεργο δεν είναι. Αντίθετα, είναι μία από τις πιο διάσημες κι εντυπωσιακές παραλίες στον κόσμο, πρωταγωνιστώντας στα περισσότερα αφιερώματα στα ελληνικά νησιά.

Κάτεργο Φολέγανδρος

Όσο για το πώς προέκυψε η ονομασία του, σύμφωνα με τους ντόπιους, παλαιότερα οι κάτοικοι πήγαιναν εκεί για να προμηθευτούν αιματίτη, που τον χρησιμοποιούσαν ως κόκκινη μπογιά για να βάφουν τα πλοία και τα σπίτια τους. Επειδή η εργασία εκεί ήταν δύσκολη και οι συνθήκες ανθυγιεινές, η τοποθεσία ονομάστηκε Κάτεργο.

Κάτεργο Φολέγανδρος

Η παραλία βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και αρκετοί είναι εκείνοι που το αποκαλούν και ως το «Κλέφτικο» της Φολεγάνδρου, εμπνεόμενοι από το Κλέφτικο της Μήλου, εξαιτίας του πέτρινου περιβάλλοντος ολόγυρα αλλά και της μικρής νησίδας της Παναγίας στην υδάτινη αγκαλιά του Αιγαίου, πολύ κοντά στην ακρογιαλιά.

Κάτεργο Φολέγανδρος

Η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη λευκή άμμο και το ψιλό βοτσαλάκι «αγκαλιάζεται» από απόκρημνα και επιβλητικά βράχια που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. Εδώ, θα συναντήσεις και το εξής παράδοξο: όσο θα κολυμπάς στο Κάτεργο, διαπιστώνεις πως δε φτάνεις ποτέ στο στόχο σου, τη νησίδα Πελαγία.

Κάτεργο Φολέγανδρος

Αυτό γίνεται καθώς τα ρεύματα εκεί είναι ιδιαίτερα ισχυρά και χρειάζεσαι τη διπλάσια ταχύτητα στο κολύμπι. Όταν πλησιάσεις τη νησίδα και κολυμπήσεις περιφερειακά της είναι έντονη η μυρωδιά θειάφι.

Κάτεργο Φολέγανδρος

Στο Κάτεργο πηγαίνεις είτε με καραβάκι από το λιμάνι Καραβοστάση ή μέσω 30λεπτης πεζοπορίας στο ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι που ξεκινάει από το Λιβάδι.