Η ιδέα του home automation, της χρήσης δηλαδή συσκευών για άμεσο έλεγχο και «προγραμματισμό» των συσκευών και των χαρακτηριστικών ενός σπιτιού δεν είναι καινούργια και ήδη εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια.
Όμως ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα έχει ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια βέβαια της ανόδου που σημειώνουν τα smartphones και τα tablets στην αγορά.
Ο Savan Kotecha, αυταποκαλούμενος «Apple freak» πήγε την ιδέα του home automation αρκετά βήματα παραπέρα, αφού ξόδεψε συνολικά 80.000 δολάρια, περίπου 62.000 ευρώ για να αυτοματοποιήσει το σπίτι του στο δυτικό Χόλιγουντ της Καλιφόρνια, μετατρέποντας το στο όνειρο κάθε «tech freak».
Χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτοματισμού της Creston, μπορεί να χειρίζεται τα πάντα μέσα στο σπίτι του μέσω του iPad του. Προς το παρόν μπορεί να ελέγχει τα φώτα, τον κλιματισμό, τη μουσική και τα συστήματα ψυχαγωγίας, τις κάμερες ασφαλείας.
Μπορεί ακόμα να χειρίζεται και ένα μικρό καταρράκτη στην αυλή του, με ένα απλό «tap» στην συσκευή του ακόμα και όταν δεν βρίσκεται σπίτι του.
«Τα άξιζε και με το παραπάνω» δήλωσε ο Kotecha, ο οποίος γράφει τραγούδια και παράγει φωνητικά στο γνωστό show «X-Factor», ενώ στο μέλλον σκοπεύει να προσθέσει ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά όπως αυτόματες περσίδες στο παιδικό δωμάτιο καθώς και αυτόματες τέντες στην αυλή του.
Πέρα από το σύστημα αυτοματισμού της Creston παρόμοια συστήματα έχουν κατασκευάσει εταιρείες όπως η Control4, η RTI και η Savant. Με την εξέλιξη των συστημάτων αυτών, οι χρήστες του μπορούν πια εύκολα και άμεσα να ελέγχουν το σπίτι τους, να ρυθμίζουν την θερμοκρασία και να κλειδώνουν ή να ξεκλειδώνουν την πόρτα τους από απόσταση.
Πέρα από αυτά μπορούν ακόμα και να «προγραμματίζουν» το σπίτι τους να αντιδρά αυτόματα σε ειδικές περιπτώσεις, όπως να κλείνει τα ηλεκτρονικά συστήματα και να ανάβει τα φώτα ασφαλείας στην περίπτωση πυρκαγιάς.
Παρόμοιες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην υγειονομική περίθαλψη ηλικιωμένων ή ασθενών στο σπίτι, όπου για παράδειγμα αισθητήρες θα μπορούν να γνωρίζουν αν μια πτώση είναι απειλητική για την ζωή και να καλέσουν αυτόματα ασθενοφόρο.
Πέρα από αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις στον αυτοματισμό και ιδίως στον τομέα της αναγνώρισης φωνής, σύντομα θα μας επιτρέπουν να ελέγχουμε σχεδόν τα πάντα στο σπίτι μας με τη φωνή μας.