Ένα πρωτοποριακό σύστημα που παίρνει τις διαστάσεις του σώματος μέσω διαδικτύου με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλη φορά, μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση στα online ψώνια.
Η e-μεζούρα μπορεί μελλοντικά να διευκολύνει μια άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και στα ρούχα, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλα είδη (βιβλία, μουσική κ.α.), κάτι που μέχρι σήμερα «φρενάρεται» από τον φόβο των καταναλωτών ότι εξ αποστάσεως δεν μπορούν να παραγγείλουν το σωστό νούμερο.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το 30% έως 60% των ρούχων που αγοράζονται μέσω διαδικτύου, επιστρέφονται στο ηλεκτρονικό κατάστημα.
O χρήστης αρκεί να «κατεβάσει» το σχετικό λογισμικό, το οποίο, με τη βοήθεια της κάμερας του υπολογιστή του ή ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, δουλεύει σαν μια εικονική μεζούρα, παίρνοντας τα μέτρα (μέση, στήθος, γοφοί κ.λπ.) και παράλληλα συμβουλεύοντας τον καταναλωτή ποιό νούμερο ρούχου πρέπει να αγοράσει, οποτεδήποτε αυτός επισκέπτεται κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η e-μεζούρα αποτελεί δημιούργημα του Κολλεγίου Μόδας του Λονδίνου και ειδικών της πληροφορικής του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, σε συνεργασία με τις εταιρίες Bodymatrics και Guided, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το καινοτόμο σύστημα κάνει πολλαπλές μετρήσεις των σωματικών διαστάσεων γρήγορα και εύκολα, διασφαλίζοντας ότι ο χρήστης-καταναλωτής θα αγοράσει μέσω διαδικτύου ένα ρούχο που πράγματι θα του ταιριάζει.
Έτσι, ξεπερνιέται ένα σημαντικό μέχρι σήμερα εμπόδιο που κάνει διστακτικούς αρκετούς καταναλωτές, καθώς φοβούνται ότι θα παραγγείλουν μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου ένα ρούχο που δεν έχει τις σωστές διαστάσεις, επειδή δεν το έχουν δοκιμάσει, όπως θα έκαναν σε ένα φυσικό κατάστημα (με συνέπεια όχι σπάνια να καταφεύγουν στη λύση να παραγγέλνουν δύο ή και τρία διαφορετικά μεγέθη από το ίδιο ρούχο, ώστε να είναι σίγουροι ότι κάποιο σίγουρα θα τους κάνει).
Πολλοί καταναλωτές αγοράζουν ένα ρούχο με μόνο κριτήριο τη διάκριση «μεγάλο-μεσαίο-μικρό», κάτι που όχι μόνο είναι υποκειμενικό, αλλά επιπλέον έχει περιορισμένη ακρίβεια, καθώς κάθε σώμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Η εικονική μεζούρα αποφεύγει τέτοια προβλήματα, επειδή «σκανάρει» το σώμα με ακρίβεια, μετρώντας πολλά διαφορετικά σημεία και συνδυάζοντάς τα με τις αναλογίες του καθενός, δημιουργώντας τελικά μια τρισδιάστατη εικόνα του σωματότυπου κάθε ανθρώπου.
Καθώς ο καταναλωτής περιηγείται στα ηλεκτρονικά καταστήματα, μόλις βρει κάποιο ρούχο που του αρέσει, στέκεται μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή του (μόνο με τα εσώρουχα!) και με ένα «κλικ» ενεργοποιεί την e-μεζούρα, οπότε αυτή πλέον αναλαμβάνει να του πάρει τα μέτρα.
Η φωτογραφία που παράγει το λογισμικό, παραμένει αυστηρά εμπιστευτική, καθώς δεν φεύγει από το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του χρήστη και δεν στέλνεται στο διαδίκτυο.
Για να δουλέψει πάντως σωστά η ψηφιακή μεζούρα, πρέπει τα ηλεκτρονικά καταστήματα να περιλαμβάνουν στις περιγραφές των ρούχων τους ακριβείς πληροφορίες για τα μεγέθη τους. Η κυκλοφορία του πρωτοποριακού συστήματος στην αγορά σχεδιάζεται σε περίπου δύο χρόνια.