Μέχρι σήμερα ο χειρισμός ενός υπολογιστή από απόσταση με τη χρήση των χεριών ή του σώματός μας ήταν σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Πρακτικά, τα υπάρχοντα συστήματα περιορίζονταν στις παιχνιδομηχανές και το gaming, όπως για παράδειγμα το Wii και το Kinect. Η χρήση τους για οποιαδήποτε άλλη εργασία ήταν αδύνατη, πέρα από την αμφιλεγόμενη ακρίβειά τους, τα συστήματα αυτά ανάγκαζαν το χρήστη να κρατάει στο χέρι του ένα τηλεχειριστήριο.
Πριν λίγες ημέρες όμως η Leap Motion, μια νέα αμερικάνικη εταιρία, παρουσίασε το Leap Motion 3D, ένα πρωτοποριακό σύστημα χειρισμού που επιτρέπει στους χρήστες να χειρίζονται τον υπολογιστή χωρίς καν να αγγίζουν την οθόνη και βέβαια χωρίς χρήση χειριστηρίου. Θυμάστε τον τρόπο με τον οποίο ο Tom Cruise χειριζόταν τους υπολογιστές στην ταινία «Minority Report»; Ακριβώς έτσι.
Το Leap Motion 3D, όσο περίεργο και αν ακούγεται, βασίζεται μόνο σε μια μικρή συσκευή USB. Συνδέοντάς τη στον υπολογιστή, αυτή δημιουργεί μια εικονική τρισδιάστατη επιφάνεια 23 κυβικών εκατοστών ακριβώς μπροστά στην οθόνη, μέσα στην οποία ο χρήστης κινεί τα χέρια του.
Το απίστευτο είναι πως οι κινήσεις αυτές μεταφράζονται με απόλυτη ακρίβεια στην οθόνη, αφού η συσκευή είναι ικανή να παρακολουθεί δέκα δάχτυλα ταυτόχρονα με ακρίβεια 1/100 του χιλιοστού, ενώ βεβαίως υποστηρίζει multi-touch και gestures όπως το pinch-to-zoom.
Στο βίντεο που ακολουθεί, είναι εμφανές πως η χρήση του δεν περιορίζεται σε ζωγραφική και σχέδια σε μαύρη οθόνη. Λόγω της ακρίβειας με την οποία μεταφράζει τις κινήσεις είναι ιδανικό για χρήση σε gaming, browsing, design και γενικώς σε πολύ περισσότερες εργασίες από ένα άβολο sketchpad ή χειριστήριο.
Το όλο εγχείρημα μάλιστα δεν πρόκειται απλά για κάποιο proof of concept που θα μείνει στα χαρτιά αφού η εταιρία σκοπεύει να το κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του επόμενου έτους, με τιμή γύρω στα 70 δολάρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν αξιοποιηθεί σωστά δεν θα αλλάξει απλά τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές μας αλλά μπορεί να έχει εξίσου θεαματικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς όπως τη βιομηχανία, την αρχιτεκτονική, ακόμα και την ιατρική.