Το «Άστρο της Ανθρωπότητας» είναι ένας νέος δορυφόρος που θυμίζει μια απαστράπτουσα ντισκομπάλα και τον οποίο μόλις έθεσε σε τροχιά γύρω από τη Γη η νεοφυής νεοζηλανδική ιδιωτική εταιρεία Rocket Lab.

Ο δορυφόρος έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι ανακλαστικός και αναμένεται να γίνει το πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό. Αυτό ακριβώς είναι που έχει βγάλει από τα ρούχα τους τούς απανταχού αστρονόμους, που θέλουν πιο… σκοτεινούς ουρανούς για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Guardian» και «Washington Post», οι αστρονόμοι θεωρούν ότι το «Άστρο της Ανθρωπότητας» είναι ένα είδος διαστημικού γκράφιτι που «βανδαλίζει» τον ουρανό και θα φέρει προσκόμματα στην επιστημονική μελέτη του διαστήματος λόγω της πρόκλησης φωτορύπανσης.

«Πρόκειται για μια βλακεία που βανδαλίζει τον νυχτερινό ουρανό και παραμορφώνει την παρατήρηση του σύμπαντος», δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Άλλοι επισήμαναν ότι δεν χρειάζεται ένα τεχνητό άστρο για να διεγείρει τον θαυμασμό μας για τον ουρανό. «Δεν χρειαζόμαστε μια τεχνητή ντισκομπάλα σε τροχιά για να νιώσουμε θαυμασμό», δήλωσε η Μεγκ Σουάμπ του Αστεροσκοπείου Τζέμινι της Χαβάης. Για «άλλη μια εισβολή στο προσωπικό σύμπαν μου», έκανε λόγο ο αστροβιολόγος Κάλεμπ Σαρφ του Κολούμπια.

Ο δορυφόρος καλύπτεται από 65 πάνελ που αντανακλούν το φως του Ήλιου προς τη Γη, όπως ακριβώς κάνει μια ντισκομπάλα. Οι παρατηρητές από τη Γη θα βλέπουν ένα φωτεινό άστρο να διασχίζει γρήγορα τον ουρανό. Έτσι, αναμένεται να αυξηθούν και οι αναφορές για UFO.

Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου από τη Νέα Ζηλανδία και ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Αναμένεται να είναι ορατός για περίπου εννέα μήνες, προτού σταδιακά τεθεί εκτός τροχιάς και αυτοκαταστραφεί στην ατμόσφαιρα.