Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972, στο Μόναχο της τότε Δυτικής Γερμανίας, είχαν όμορφες στιγμές, είχαν πραγματικά δραματικές στιγμές και είχαν και ιστορικές στιγμές, όπως για παράδειγμα η πρώτη ήττα της εθνικής ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ με θύτη τη Σοβιετική Ένωση.

Από το 1936, όταν και έγινε Ολυμπιακό άθλημα το μπάσκετ, οι Αμερικανοί έκαναν πλάκα. Χωρίς υπερβολή. Το ένα χρυσό μετάλλιο ερχόταν μετά το άλλο, η μία νίκη διαδεχόταν την άλλη και το ίδιο φαινόταν ότι θα γίνει και στο Μόναχο, όπου οι ΗΠΑ με οκτώ συνεχόμενες νίκες (συνολικά είχαν 63 σερί σε Ολυμπιακούς Αγώνες) έφτασαν εύκολα στον τελικό. Εκεί, αντίπαλος θα ήταν η Σοβιετική Ένωση, η οποία επίσης είχε μόνο νίκες στον όμιλο και φυσικά στον ημιτελικό με την Κούβα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, επομένως, οι Αμερικάνοι και οι Σοβιετικοί αναμετρήθηκαν και το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι από την αρχή ως το τέλος, το οποίο θα έμενε στην ιστορία… Με το σκορ στο 49-48 υπέρ της Σοβετικής Ένωσης και με μόλις τρία δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη, οι ΗΠΑ κέρδισαν φάουλ. Και από εκεί και πέρα επικράτησε ένα μικρό χάος…

Η πρώτη βολή του Κόλινς είναι εύστοχη, το σκορ γίνεται 49-49 αλλά πριν εκτελέσει τη δεύτερη ακούγεται η κόρνα της γραμματείας επειδή οι Σοβιετικοί είχαν ζητήσει time out. Όπως και να έχει, ο Κόλινς έβαλε και τη δεύτερη, οι Αμερικανοί προσπέρασαν με 50-49 και οι Σοβιετικοί είχαν 3 δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους. Στην επαναφορά της μπάλας, όμως, ο βοηθός προπονητή διαμαρτύρεται, οι διαιτητές διακόπτουν το ματς ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος, το χρονόμετρο ξαναγυρνάει στα τρία και τελικά το ματς λήγει με το σκορ στο 50-49.

Υπήρξε, όμως, πρόβλημα… Το χρονόμετρο, άγνωστο γιατί, είχε κολλήσει στα 50 δευτερόλεπτα, οπότε αποφασίστηκε, την ώρα που οι Αμερικανοί πανηγύριζαν, ότι έπρεπε να ξαναγίνουν τα τελευταία τρία δευτερόλεπτα. Το παιχνίδι, έτσι, ξαναρχίζει, ο Εντέσκο με μακρινή πάσα βρίσκει τον θρύλο Αλεξάντερ Μπέλοφ και αυτός κάνει από κοντά το 51-50! Σοκ. Οι Αμερικανοί αρνούνται να δεχθούν αυτό που έγινε και δεν παίρνουν τα μετάλλιά τους, οι Σοβιετικοί πανηγυρίζουν το χρυσό μετάλλιο και το τέλος του αήττητου σερί των ΗΠΑ και το μπάσκετ, όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είχαν μόλις… αποκτήσει μια νέα ιστορία που θα έμενε στο πέρασμα του χρόνου.