Τα κριτήρια που θα κρίνουν τον πρωταθλητή ή κι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Play-offs της Superleague. Το πρωτάθλημα της Superleague βρίσκεται στην… κόψη του ξυραφιού, με τέσσερις ομάδες να το διεκδικούν κι έτσι δεν είναι διόλου απίθανο να κριθεί ακόμη και στην ισοβαθμία σ’ ένα πιο εξτρίμ σενάριο.

Αυτή τη στιγμή, μετά την 1η αγωνιστική των Play-offs, η διαφορά μεταξύ του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ είναι στους πέντε βαθμούς. Κάτι το οποίο έχει να συμβεί πάρα πολλά χρόνια, ειδικά σε τόσο κομβικό σημείο για την έκβαση της μάχης του τίτλου.

  • Παναθηναϊκός 62
  • ΑΕΚ 60
  • Ολυμπιακός 59
  • ΠΑΟΚ 57

Δεδομένου, λοιπόν, της οριακής αυτής κατάστασης είναι καλό να γνωρίζουμε τα κριτήρια που θα κρίνουν την έκβαση των ισοβαθμιών που μπορεί να προκύψουν. Κι αν σε μας αυτό φαίνεται κάτι μακρινό, οι ομάδες πιθανότατα έχουν ήδη στο νου τους αυτά, αλλά και ακόμα πιο «ακραία» σενάρια, προκειμένου να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητές τους.

Σε περίπτωση που υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ομάδων, το πρώτο κριτήριο που καθορίσει την μεταξύ τους κατάταξη είναι οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, στο σύνολο των οποίων περιλαμβάνονται κι εκείνα της κανονικής διάρκειας και όχι μόνο των αγώνων κατάταξης.

Αν αυτό δεν λύσει το «πρόβλημα», τότε το επόμενο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων των ομάδων στα μεταξύ τους παιχνίδια, αθροίζοντας και σ’ αυτή την περίπτωση και τα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας.

Αν ούτε το προηγούμενο κριτήριο δώσει τη λύση, τότε το τελευταίο είναι η θέση που κατέλαβαν οι ομάδες αυτές στην κανονική διάρκεια.

Αναλυτικά τα τρία κριτήρια με βάση τα οποία μπορεί να κριθεί το πρωτάθλημα ή ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων:

  • Οι βαθμοί που συγκέντρωσαν οι ομάδες που ισοβαθμούν στους μεταξύ τους αγώνες τόσο στα Play-offs όσο και στην κανονική διάρκεια.
  • Η διαφορά τερμάτων που προκύπτει για τις ομάδες που ισοβαθμούν από τα μεταξύ τους παιχνίδια τόσο στα Play-offs όσο και στην κανονική διάρκεια.
  • Η θέση που κατέλαβαν οι ομάδες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Πηγή: Gazzetta.gr