Το βράδυ της Τετάρτης θα μείνει στην ιστορία του NBA – και όχι μόνο- όχι λόγω κάποιου εντυπωσιακού σκορ ή κάποιας άνευ προηγουμένου επίδοσης. Για την ακρίβεια θα μείνει στην ιστορία για την έλλειψη και των δύο αυτών, αφού αγώνας δεν έγινε. Γιατί η μία ομάδα αποφάσισε να κάνει κάτι πρωτοφανές στο αμερικανικό μπάσκετ: Να μην κατέβει στο παρκέ- ενώ όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσει το ματς- στέλνοντας ένα πολύ δυνατό μήνυμα κατά της αστυνομικής βίας.

Κι αυτό όχι σε κάποια «ανώδυνη» στιγμή, αν υπάρχουν τέτοιες τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, αλλά την ώρα που οι ΗΠΑ είναι και πάλι στο κόκκινο με διαδηλώσεις και νεκρούς και η οργή ξεχειλίζει μετά το νέο περιστατικό αστυνομικών πυρών κατά Αφροαμερικανού.

Ο Τζέικομπ Μπλέικ παραμένει στο νοσοκομείο, έχοντας δεχτεί επτά σφαίρες πισώπλατα, από λευκούς αστυνομικούς, πριν καν καταλαγιάζει η αγανάκτηση και το σοκ από τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Είναι οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο που πήραν αυτήν την απόφαση κι έγραψαν ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του μπάσκετ, όχι γιατί μεγαλούργησαν σε αυτό, αλλά επειδή αξιοποίησαν το «βήμα» του γηπέδου και τη δημοφιλία του αθλήματος για να ακουστεί η φωνή τους μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου- κυριολεκτικά. Και όχι μόνο ακούστηκε η φωνή τους, αλλά οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές: Το NBA αποφάσισε να αναβάλλει τα ματς, ακολούθησαν και άλλες διοργανώσεις, όπως το Western & Southern Open του τένις και οι αγώνες WNBA, MLB και MLS καθώς ολόκληρος ο αμερικάνικος αθλητισμός ενώθηκε για να στείλει ένα μήνυμα.

Το «ωστικό κύμα» της συμβολικής κίνησης ταξίδεψε στην υφήλιο, ένωσε τις φωνές πολλών με όσα είπαν στην κοινή δήλωση που διάβασαν οι Στέρλινγκ Μπράουν και Τζορτζ Χιλ και όλοι μαζί έγραψαν στα κιτάπια της ιστορίας μια μέρα- για την ακρίβεια μια νύχτα- που θα μείνει αξέχαστη.

Η ανακοίνωση των Μπακς

«Συγνώμη που σας κρατήσαμε για τόση ώρα, θέλαμε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση» είπε στους δημοσιογράφους ο Χιλ, ενώ όλοι περίμεναν να αρχίσει ο αγώνας των Μιλγουόκι Μπακς με τους Ορλάντο Μάτζικ, αλλά τα «ελάφια» δεν είχαν εμφανιστεί στο παρκέ.

Αρχικά ο Μπράουν ανέφερε σχετικά με την κοινή δήλωση: «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό video με το περιστατικό στο Ουισκόνσιν, με τον Τζέικομπ Μπλέικ να δέχεται πισώπλατα επτά σφαίρες από έναν αστυνομικό. Δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ».

Με τον Χιλ να συμπληρώνει: «Όταν μπαίνουμε στο παρκέ, εκπροσωπούμε το Μιλγουόκι και πρέπει να παίζουμε σε υψηλό επίπεδο, να προσπαθούμε στον υπερθετικό βαθμό. Το κάναμε και τώρα ζητάμε το ίδιο και από τους νομοθέτες. Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ, ζητάμε ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει στις 3 Νοεμβρίου».

Εντωμεταξύ, μετά τον αγώνα Μπακς- Μάτζικ που δεν έγινε, ακολούθησαν και οι άλλοι δύο αγώνες της βραδιάς. Ρόκετς – Θάντερ δεν έπαιξαν εν’ω δεν διεξήχθη ούτε η αναμέτρηση των Λέικερς με τους Πόρτλαντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας των παικτών.

Η σύσκεψη

Μετά τις εξελίξεις, έκτακτη ευρεία σύσκεψη με όλους τους παίκτες που βρίσκονται στο Ορλάντο συγκάλεσε ο πρόεδρος της ένωσης παικτών του NBA Κρις Πολ, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις. Η ιστορική κίνηση των Μπακς, με την οποία έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων βρήκε σύμφωνες τις ομάδες, δυσαρέστησε αρκετούς παίκτες που ήθελαν να είχαν ενημερωθεί για την απόφαση του Μιλγουόκι για μποϊκοτάζ, ενώ και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν εκνευρισμένος για τον συγκεκριμένο λόγο και έφυγε από τη συνεδρίαση.

Η Ένωση Παικτών συζήτησε για την επόμενη μέρα στη λίγκα, ενώ ανέλυσε τον οικονομικό αντίκτυπο σε περίπτωση που διακοπεί οριστικά η σεζόν. Στο τραπέζι έπεσε και το ενδεχόμενο για lockout τη νέα σεζόν, αν ολοκληρωθεί αυτή που διανύουμε.

Θα γίνει ακόμη μια συνάντηση για να παρθούν οριστικές αποφάσεις. Ο ΜακΚόλουμ τόνισε πως χρειάζεται ένα πλάνο δράσης, ενώ ο Ντοκ Ρίβερς πρόσθεσε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για την ψήφο και την αστυνομική βία.

Ένας από τους θεωρητικά πιο έγκυρους δημοσιογράφους που ασχολείται με το NBA, ο Σαμς Σαράνια, ανέφερε πως όλες οι ομάδες αποφάσισαν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα εκτός των Λέικερς και των Κλίπερς.

Τελικά στη σύσκεψη δεν πάρθηκε κάποια απόφαση, παρότι η πρόθεση των Λέικερς και Κλίπερς θορύβησε πολλούς, με τον Χάσλεπ των Χιτ να αναφέρει πως χωρίς αυτές τις δύο ομάδες δεν υπάρχει λόγος να γίνουν τα playoffs. Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν και σήμερα Πέμπτη (αύριο για ΗΠΑ) νέες συζητήσεις ανάμεσα στους παίκτες, με τα playoffs ουσιαστικά στον… αέρα.

Το κοινό μέτωπο

Δίπλα στους παίκτες στάθηκαν οι διαιτητές της Λίγκας. «Το επίσημο όργανο των διαιτητών στέκεται αλληλέγγυο στην απόφαση των παικτών μας να μποϊκοτάρουν τους αποψινούς αγώνες ως μορφή διαμαρτυρίας στις συνεχόμενες αδικαιολόγητες δολοφονίες μαύρων ανδρών και γυναικών από ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή της τάξης. Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα θέματα στη χώρα μας από το μπάσκετμπολ και ελπίζουμε αυτή η κίνηση να εμπνεύσει για αλλαγή» ‘έγραψαν στο λογαριασμό τους στο Twitter.

Την κίνηση των παικτών επικρότησε και η Ένωση Προπονητών. «Οι προπονητές του ΝΒΑ υποστηρίζουν 100% τους παίκτες. Οι χωρίς λογική πυροβολισμοί του Τζέικομπ Μπλέικ και άλλων μαύρων ανδρών και γυναικών, από τις Αστυνομικές δυνάμεις, επισημαίνουν την ανάγκη για δράση…».

Προσωπικότητες επαινούν τους Μπακς

Η κίνηση των Μιλγουόκι Μπακς έφερε πλήθος επαίνων και θετικών σχολίων από ανθρώπους όχι μόνο του μπάσκετ αλλά γενικά προσωπικότητες με ανησυχίες αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα.

«Επαινώ τους παίκτες των Μπακς για την στάση τους να στηρίζουν αυτά που πιστεύουν, τους προπονητές όπως τον Ντοκ Ρίβερς, το ΝΒΑ και το WNBA που λειτουργεί ως παράδειγμα. Χρειάζεται όλοι οι θεσμοί μας να στηρίξουν για τις αξίες μας» ήταν το μήνυμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Η δύναμη των Μπακς. Μαύρη δύναμη. Μόνο σεβασμός για τους παίκτες του Μιλγουόκι και τους προπονητές», έγραψε ο Σκότι Πίπεν, ενώ ο Ουέιντ δήλωσε την υπερηφάνεια του. Ο Αζάια Τόμας ευχαρίστησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Μπακς, ενώ ο μεγάλος Μπιλ Ράσελ έγραψε: «Είμαι συγκινημένος από την κίνηση των παικτών του ΝΒΑ να αντισταθούν για τα δικαιώματα. Στον Σμιθ θέλω να πω ευχαριστώ για όσα έκανε να στηρίξει τους παίκτες. Είμαι υπερήφανος. Συνεχίστε να είστε μπλεγμένοι με καλούς μπελάδες».

NBA legends show their support of the NBA players' boycott.

Posted by SportsCenter on Wednesday, August 26, 2020

Και ο δικός μας ΠΣΑΚ υποκλίνεται στην ενότητα και στέλνει μήνυμα, ώστε κάποια στιγμή να γίνει κάτι αντίστοιχο και στα… μέρη μας.

Η επόμενη ημέρα

Το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα είναι μέχρι στιγμής ασαφές. Οι χθεσινοί αγώνες δεν έγιναν, οι αποψινοί το πιθανότερο σενάριο θέλει να αναβάλλονται (παίζουν Νάγκετς με τους Τζαζ, Ράπτορς με τους Σέλτικς και Κλίπερς με τους Μάβερικς και οι παίκτες θα συσκεφθούν εκ νέου για να λάβουν αποφάσεις.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως οι Μπακς δεν θέλουν να αποχωρήσουν από τη… φούσκα παρόλο που ήταν η πρώτη ομάδα που έκανε μποϊκοτάζ στα ματς. Οι παίκτες των ελαφιών θέλησαν με την απόφαση τους να ασκήσουν πίεση στον Εισαγγελέα της πολιτείας του Ουισκόνσιν για να αναλάβει δράση και να τιμωρηθεί ο ένοχος, δηλαδή ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Μπλέικ.

Η υπόθεση Τζέικομπ Μπλέικ

Ο 29χρονος Τζέικομπ Μπλέικ δέχθηκε τα πυρά λευκών αστυνομικών στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν τη Δευτέρα. Χωρίς να απειλεί τους αστυνομικούς, που είχαν κληθεί στο σημείο για «ενδοοικογενειακό συμβάν», χωρίς να κρατά όπλο, πυροβολήθηκε επτά φορές στην πλάτη την ώρα που άνοιγε την πόρτα του αυτοκινήτου του.

Πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Κενόσα και άλλων πόλεων του Ουισκόνσιν, διαδηλώνοντας για το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος αφροαμερικανού, ενώ είναι ακόμα νωπό το «I can’t breath» του Τζορτζ Φλόιντ. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πληροφορίες από το νοσοκομείο αναφέρουν πως ο Τζέικομπ Μπλέικ δεν θα περπατήσει ποτέ ξανά.