Ο Λευτέρης Κοσμίδης κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στο Ρότερνταμ. Στη μία και μοναδική συμμετοχή αθλητή μας σε τελικό στο Παγκόσμιο ενόργανης, ο 19χρονος γυμναστής κατέκτησε το χρυσό στο έδαφος!
Η ελληνική γυμναστική συνεχίζει να προσφέρει συγκινήσεις, αποδεικνύοντας γιατί χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας σε κάθε προσπάθεια που κάνει. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ ήταν ακόμη ένας σημαντικός σταθμός για το άθλημα, ιδιαίτερα για τον Λευτέρη Κοσμίδη.
Ο 19χρονος πρωταθλητής επιβεβαίωσε τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν μετά την εμφάνισή του στα προκριματικά και εκτελώντας ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αυτή τη φορά, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών στις ασκήσεις εδάφους, κατακτώντας το πρώτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο και το 7ο για την Ελλάδα.
Ο Κοσμίδης συγκέντρωσε συνολικά 15.700 βαθμούς, αφήνοντας πίσω του τον Ιάπωνα Κοχέι Ουτσιμούρα με 15.533 και στην τρίτη τον Βρεtανό Ντάνιελ Πέρβις με 15.366 και έγινε ο τρίτος Έλληνας που κατακτά χρυσό στη διοργάνωση, μετά τον Βλάση Μάρα το 2001 και το 2002 στο μονόζυγο και τον Δημοσθένη Ταμπάκο στους κρίκους το 2003.
«Το πίστευα»
«Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι πέτυχα. Είναι στιγμές που ανατριχιάζω από ενθουσιασμό, αλλά ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι είμαι παγκόσμιος πρωταθλητής. Καλά-καλά δεν μπορούσα να χωνέψω ότι είχα προκριθεί στον τελικό με την καλύτερη βαθμολογία. Είχα τη χαρά να ζήσω κι άλλες απονομές χρυσών μεταλλίων, αλλά σαν αυτή δεν συγκρίνεται καμία. Όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο, πήγα να δακρύσω. Μετά βίας συγκρατήθηκα. Ήταν κάτι μοναδικό. Πίστευα ειλικρινά ότι μπορούσα να πάρω ένα μετάλλιο, ακόμα και το χρυσό, γι΄ αυτό έβγαζα τόση αισιοδοξία τις τελευταίες μέρες. Ήταν η καλύτερη εμφάνιση που έχω κάνει στη ζωή μου, αλλά και πάλι δεν θα τη χαρακτηρίσω τέλεια. Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια βελτίωσης», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος μετά το τέλος της προσπάθειάς του ο Κοσμίδης.
Και συμπλήρωσε: «Αφιερώνω αυτό το χρυσό μετάλλιο στον προπονητή μου, Γιώργο Αγγέλου, σε όλους τους συναθλητές μου και τους προπονητές της Εθνικής ομάδας, στην οικογένειά μου, αλλά και στο γιατρό της ομάδας, Οδυσσέα Παξινό, που φρόντισε να αποκατασταθεί άμεσα ένα πρόβλημα που είχα δύο ημέρες πριν τον τελικό, όταν το γόνατό μου μάζεψε υγρό. Επίσης, αφιερώνω το μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν, εύχομαι αυτή η διάκριση να τους δώσει λίγη δύναμη και χαρά».
Τα μετάλλια της Ελλάδας
1994 (Μπρίσμπεϊν) Ιωάννης Μελισσανίδης Έδαφος – 2ος
1999 (Τιαντζίν) Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι – 3ος
2001 (Γάνδη) Βλάσης Μάρας Μονόζυγο – 1ος
2002 (Ντέμπρετσεν) Βλάσης Μάρας Μονόζυγο – 1ος
2003 (Άναχαϊμ) Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι – 1ος
2006 (Άαρχους) Βλάσης Μάρας Μονόζυγο – 3ος
2010 (Ρότερνταμ) Λευτέρης Κοσμίδης Έδαφος – 1ος
Πηγή: gazzetta.gr