Πέρυσι έφτασε στην κορυφή εκπλήσσοντας τους πάντες. Φέτος είναι η ομάδα που όλοι θέλουν να εκθρονίσουν. Ο Ολυμπιακός αρχίζει απόψε την προσπάθεια υπεράσπισης του πολύτιμου τίτλου της Ευρωλίγκας υποδεχόμενος στο ΣΕΦ την Κάχα Λαμποράλ (21:00, Novasports 2, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr).

Οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν καλά πως φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλότερα. Πέρυσι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο της σεζόν πολλοί αμφέβαλαν αν θα φτάσουν στο Top 16. Φέτος έχουν χάσει μεν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και οι αντίπαλοί τους θα είναι περισσότερο υποψιασμένοι, αλλά έχουν ένα όπλο που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια: την ομοιογένεια, απόρροια της διατήρησης του κορμού, αλλά και την αυτοπεποίθηση.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πάντως, ξέρει πως η ομάδα του δεν είναι 100% έτοιμη. Πράγμα φυσιολογικό, από τη στιγμή που έχει δώσει μόνο ένα επίσημο ματς, αυτό του Κυπέλλου με τη Νέα Κηφισιά. Ο διάδοχος του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που-καλώς ή κακώς-θα τεθεί αργά ή γρήγορα σε διαδικασία σύγκρισης με τον άνθρωπο που οδήγησε τους Πειραιώτες στους δύο τους ευρωπαϊκούς τίτλους, υπολογίζει στον Έισι Λο, που ξεπέρασε τη θλάση που τον ταλαιπώρησε κι αναμένεται να βρίσκεται στη δωδεκάδα. Αντίθετα, την τελευταία στιγμή θα ξεκαθαρίσει η συμμετοχή της μιας εκ των δύο προσθηκών, του Στράτου Περπέρογλου, που ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στον αστράγαλο, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Μαυροειδή που είναι πανέτοιμος.

Μεγάλο στοίχημα για τον Ολυμπιακό είναι η παρουσία του κόσμου. Η περσινή ομάδα πέρα από δύο μεγάλους τίτλους κέρδισε και την εμπιστοσύνη των φιλάθλων της, που αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών», αλλά και παράλληλα μία… απάντηση στην Ευρωλίγκα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ομάδες που δεν έχουν μεγάλο μέσο όρο εισιτηρίων και διαθέτουν εγγυημένα συμβόλαια.

Τι εστί Κάχα Λαμποράλ…

Η Κάχα Λαμποράλ προέρχεται από μία μάλλον απογοητευτική σεζόν, στην οποία αποκλείστηκε στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας, ενώ αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα play offs της ACB (3-2) και από την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Το καλοκαίρι έχασε τον επί σειρά ετών ηγέτη της, Μίρζα Τελέτοβιτς, που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ υπογράφοντας στους Νετς, όπως και τον «εγκέφαλό» της, Πάμπλο Πριγκιόνι, που επέλεξε στα 35 του να γίνει… ρούκι στους Νικς.

Το ρόλο του πρώτου ανέλαβε ο πολύπειρος Αργεντινός Αντρές Νοτσιόνι, ενώ καθήκοντα οργανωτή μοιράζονται ο βετεράνος Κάρλος Καμπέθας και οι Αμερικανοί Όλεσον και Ρότσεστι (ο τελευταίος θα απουσιάσει λόγω διαστρέμματος). Οι Γάλλοι Ερτέλ και Κοσέρ δίνουν βάθος στην περιφέρεια, ο διεθνής με την Ισπανία Φερνάντο Σαν Εμετέριο έχει πάρει τη φανέλα του βασικού φόργουορντ σπίτι του με βοηθητικό τον Νεμάνια Μπιέλιτσα, που δεν έχει προσφέρει τα προσδοκώμενα. Όσο για τη front line, μεταγραφή θεωρείται ο Ματσέι Λάμπε, που έχασε σχεδόν όλη την περσινή σεζόν με τραυματισμό αλλά αποτελεί σημαντική μονάδα. Δίπλα στον Πολωνό βοήθειες θα δίνουν ο Γερμανός Τίμπορ Πλάις (νεοαποκτηθείς), ο Μαυροβούνιος Μίλκο Μπιέλιτσα που είναι αμφίβολος λόγω τενοντίτιδας, καθώς και ο αναλώσιμος Ισπανός Εντουάρντο Ερνάντες-Σονσέκα. Η φυσιογνωμία της ομάδας δεν αλλάζει, όσο στο τιμόνι παραμένει ο αυταρχικός «στρατηγός» Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Τα πρώτα δείγματα της Κάχα Λαμποράλ δεν… φοβίζουν. Στα φιλικά προετοιμασίας είχε τέσσερις νίκες (κερδίζοντας μάλιστα δύο φορές, 89-85 και 77-75, επί ισπανικού εδάφους την Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο) και ισάριθμες ήττες (από τις γαλλικές Λε Μαν, Παρί Λεβαλουά και Σολέ, καθώς και από την Μπιλμπάο στο τουρνουά της Βασκονίας). Όσο για την ACB, την πρώτη αγωνιστική έχασε με 88-75 από τη Σαραγόσα στην Αραγονία και τη δεύτερη συνέτριψε με 90-70 την Καχασόλ στη Βιτόρια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Α’ Όμιλος

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Χίμκι (11/10, 21:45)
Καντού-Ολίμπια Λιουμπλιάνα (11/10, 21:45)
Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός (12/10, 22:30)

Β’ Όμιλος

Σαλόν-Πρόκομ (11/10, 21:00)
Ουνικάχα Μάλαγα-Μακάμπι Τελ Αβίβ (11/10, 21:45)
Σιένα-Άλμπα Βερολίνου (12/10, 21:45)

Γ’ Όμιλος

Ζαλγκίρις Κάουνας-Τσεντεβίτα (11/10, 19:45)
Ολυμπιακός-Κάχα Λαμποράλ (11/10, 21:00)
Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο-Αναντολού Εφές (12/10, 21:45)

Δ’ Όμιλος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Λιέτουβος Ρίτας (11/10, 19:00)
Μπαρτσελόνα-Μπάμπεργκ (12/10, 19:30)
Μπεσίκτας-Παρτιζάν (12/10, 20:00)

Πηγή: sport-fm.gr