Δεν θα σας πούμε κάτι καινούργιο αν σας πούμε πως η κατάταξη στο πρωτάθλημα Ελλάδας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πως διαμορφώνουν τις αποδόσεις τους οι στοιχηματικές εταιρίες.

Ωστόσο, τόσο οι ποδοσφαιρόφιλοι, όσο και εκείνοι που ασχολούνται με το… στοιχηματικό σπορ, ξέρουν πολύ καλά πως η βαθμολογία από μόνη της δεν λέει τίποτα. Με πιο απλά λόγια, το να δεις αν μια ομάδα βρίσκεται στην κορυφή, ή την ουρά δεν αρκεί.

Στην πραγματικότητα, όταν οι στοιχηματικές βγάζουν τις αποδόσεις της ερχόμενης αγωνιστικής, οι μικρές λεπτομέρειες και οι στρατηγικές κινήσεις είναι εκείνά που βάζουν στο τραπέζι. Αυτά διαμορφώνουν τους αριθμούς και αυτά θα δούμε παρακάτω.

Τα «σίγουρα» και οι κρυφές ευκαιρίες

Όταν υπάρχουν στο τραπέζι οι λέξεις «σιγουράκι» και στοίχημα, τώρα συνειρμικά έρχονται στο μυαλό όλων μας οι BIG-4. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Και δικαιολογημένα το ποντάρισμα σε έναν από τους τέσσερις να κερδίσει σε κάποιο παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος, είναι από τα πιο ασφαλή που μπορεί να κάνει ο παίκτης.

Οι στοιχηματικές εταιρίες συχνά δίνουν χαμηλότερες αποδόσεις σε αυτές τις ομάδες, αφού οι πιθανότητες να συνεχίσουν να κερδίζουν είναι υψηλές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Μερικές φορές, οι αποδόσεις για τα λεγόμενα «σίγουρα φαβορί» μπορεί να μην αξίζουν τον κόπο. Αξίζουν όμως πολύ τον κόπο τα λεγόμενα side bets. Η νίκη με ανατροπή ας πούμε, ή η νίκη από το ημίχρονο και το ασιατικό τους χάντικαπ.

Πως η κατάταξη αποκαλύπτει τα dark horses;

Πάμε τώρα στις ομάδες που συνήθως δεν κινδυνεύουν, αλλά δεν είναι και σε θέση να κάνουν πρωταθλητισμό. Τους γνωστούς σε όλους μας «μικρομεσαίους». Πρόκειται για τις ομάδες που έχουν τη δυναμική να βρίσκονται στο πάνω μισό της βαθμολογίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι μόνιμα τα τελευταία χρόνια ο Άρη, ήταν η περσινή Λαμία και είναι ο φετινός Ατρόμητος. Αυτοί οι σύλλογοι είναι που θα σου δώσουν τη χρυσή ευκαιρία που περιμένεις όταν παίζεις στοίχημα.

Αν παρακολουθείς το ελληνικό πρωτάθλημα, θα έχεις παρατηρήσει πως οι ομάδες που συμπληρώνουν τους τέσσερις «μεγάλους» στα playoffs κάθε σεζόν, έχουν μεγάλα διαστήματα φόρμας. Η στιγμή που ανακάμπτουν από αρνητικά αποτελέσματα και τρέχουν το σερί τους, είναι το κλειδί για να «χτυπήσεις» τις μεγάλες αποδόσεις. Όταν μια ομάδα που βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις ξαφνικά αρχίζει να δείχνει σημάδια φόρμας, τότε ίσως να είναι η ώρα να επενδύσεις πάνω της, πριν οι στοιχηματικές «πιάσουν» το μομέντουμ τους.

Κι όμως: οι χαμηλές θέσεις είναι «επικίνδυνες»!

Στοιχηματικά, η πλειοψηφία των παικτών τείνουν να αποφεύγουν το ποντάρισμα σε ομάδες που βρίσκονται στα χαμηλά στρώματα της κατάταξης. Και αυτό έχει λογική, αφού μιλάμε για ριψοκίνδυνες επιλογές. Ακόμα και για εκείνους που κυνηγάνε τις μεγάλες αποδόσεις.

Βέβαια, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως μια ομάδα που δίνει… ψυχή για να παραμείνει στην κατηγορία, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Άσχετα με το τι λέει η φόρμα και η βαθμολογία, δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμάς την «απελπισία» της ομάδας που παλεύει για να σώσει την κατηγορία.

Και πάλι εδώ θα σου αναφέρουμε το παράδειγμα της Λαμίας του Φέστα το 2023. Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε έπεφτε και στις δύο τελευταίες στροφές της σεζόν εν τέλει έριξε τον Λεβαδειακό και τον Ιωνικό. Θυμάστε σε τι απόδοση παιζόταν τότε η παραμονή της;

Μεταγραφές και αλλαγές προπονητών

ΟΚ, ακόμα κι αν η κατάσταση στην κορυφή και την ουρά δεν αλλάζει δραματικά, μέσα στη χρονιά η κατάταξη αλλάζει δραματικά. Ακόμα περισσότερο όταν οι ομάδες κάνουν σημαντικές μεταγραφές στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ή αλλάξουν προπονητή. Αυτές οι αλλαγές για το στοίχημα μπορούν να εξελιχθούν σε game changers.

Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς περιπτώσεις ομάδων που μετά από ένα διάστημα βαθιάς κρίσης, βιώνουν μια δραματική αλλαγή στο αγωνιστικό τους τμήμα και… γυρίζει ο διακόπτης. Αλλάζουν ταχύτητα και τρέχουν σοβαρά σερί. Το να μπορεί ο παίκτης του στοιχήματος να εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις στο ξεκίνημα τους, τότε του δίνει ένα πλεονέκτημα που μπορεί να του αποφέρει σημαντικά κέρδη. Στην ουσία προλαβαίνει τις αποδόσεις των στοιχηματικών…

Οι ειδικοί των εκπλήξεων

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραληφθεί ο παράγοντας «εκπλήξεις» και οι ομάδες που φημίζονται για τις… κηδείες που κάνουν. Συχνά τέτοιες ομάδες βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις, αλλά έχουν το «μέταλλο» για να χτυπάνε μεγάλες νίκες απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Μια τέτοια περίπτωση -ας πούμε- ήταν ο Αστέρας Τρίπολης στα πρώτα του χρόνια στη Super League. Στο στοίχημα, τέτοιες ομάδες στα μεγάλα ματς μπορούν να αποδειχθούν το… κρυφό χαρτί των παικτών.

Εν τέλει, τι πρέπει να προσέξεις;

Δεν τίθεται θέμα πως η τρέχουσα βαθμολογική κατάταξη στο πρωτάθλημα Ελλάδας πρέπει και οφείλει να λαμβάνεται υπόψιν πριν αποφασίσετε να ποντάρετε σε κάποιο παιχνίδι. Είσαι κάποιος που ακολουθεί τις μεγάλες ομάδες ή προτιμάς να κυνηγήσεις εκπλήξεις και ρίσκο; Όποιος κι αν είναι ο τρόπος σου, η κατάταξη λέει πολλά.

Δεν είναι όμως το μοναδικό κριτήριο που θα πρέπει να «διαβάζεις». Υπάρχουν πάντα οι παράμετροι που παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο.