Με εξώδικα απάντησε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη στα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Πρώτο Θέμα» και «Άποψη» σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis.
H εισαγγελική λειτουργός χαρακτηρίζει τα επίμαχα δημοσιεύματα ψευδή και συκοφαντικά καθώς, όπως λέει, αναφέρονται σε «δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς» με αφορμή τις καταγγελίες του τέως επόπτη Εισαγγελέως Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον περασμένο Ιανουάριο.
Η κ. Τουλουπάκη κάνει λόγο για «ξεκάθαρη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων» τονίζοντας πως «όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή, έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα» και έχουν μπει στο αρχείο.
«Οι ανυπόστατες ως άνω καταγγελίες διαψεύστηκαν πλήρως, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκε και επικυρώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών μου στην εν λόγω έρευνα, εμμέσως, και με την ανανέωση της θητείας μου ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στις 11 Απριλίου 2019, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου» επισημαίνει η εισαγγελική λειτουργός στο εξώδικο της συμπληρώνοντας πως είναι «ιδιαιτέρως λυπηρό και εξόχως προβληματικό, να διαρρέουν έγγραφα από πειθαρχική προκαταρκτική διαδικασία και δη αρχειοθετηθείσα, ενώ το χρονικό σημείο δημοσίευσης και ανάδειξης του θέματος αυτού δεν είναι διόλου τυχαία, δεδομένων των υφιστάμενων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφής στιγμής μάλιστα αφορά σε αιτιάσεις του κ. Αγγελή από τις αρχές του 2019».
Η κ. Τουλουπάκη υπογραμμίζει πως λόγω της θέσεως της δεν επιτρέπεται να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο για την υπόθεση διευκρινίζοντας πως δίνει εξηγήσεις μόνο στα αρμόδια όργανα. «Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο καθήκον μας, πλήρως αποξενωμένοι από πολιτικές σκοπιμότητες από όπου κι αν προέρχονται» καταλήγει στο εξώδικο της και καλεί τις εφημερίδες να προχωρήσουν σε επανορθωτικό δημοσίευμα «προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πληγείσας τιμής και υπόληψής μου» αλλά και σε δήλωση δημόσιας συγγνώμης «για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά σε βάρος μου παρουσιάστηκαν».
Σε διαφορετική περίπτωση η εισαγγελική λειτουργός επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Για το θέμα μίλησε και ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη.
Η απροκάλυπτη και διαρκής παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης από διάφορους θεσμικούς ή/και μη παράγοντες, με την ταυτόχρονη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με σκοπό την εξύψωση αναχωμάτων στο έργο της, συνιστά κατάφωρη και ωμή συνταγματική εκτροπή, θίγει το Κράτος Δικαίου και κονιορτοποιεί συλλήβδην την λειτουργία της Δικαιοσύνης και το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτή.
Στο πλαίσιο των επίκαιρων πολιτικών εξελίξεων, μόνο τυχαία δεν είναι η συγκυρία της «αποκάλυψης» – διαρροής της Εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» σχετικά με καταγγελίες του τέως επόπτη Εισαγγελέως Διαφθοράς, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Αγγελή. Ωστόσο, οι εν λόγω αιτιάσεις είναι γνωστές ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους και έχουν αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου ως αβάσιμες, αναξιόπιστες και εν τέλει αναληθείς. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η δημοσιοποίηση εγγράφων, που αποτελούν αντικείμενο πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας και μάλιστα αρχειοθετημένης, δεδομένου και του χρονικού σημείου που επελέγη για να δημοσιοποιηθούν.
Η λογική του ακραίου «ρεβανσισμού» στην πολιτική ζωή απηχεί άλλες εποχές, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς και δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία, τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει να επιτελεί το ρόλο της απρόσκοπτα, χωρίς ψυχολογικούς εκβιασμούς και πιέσεις από όλες τις μεριές.
Αθήνα, 3.6.2019
Αλέξανδρος Η. Παπαστεριόπουλος