«Η εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου σηματοδοτεί την “απόσυρση” ενός ακόμη προβεβλημένου στελέχους της λεγόμενης “παλαιάς φρουράς” της αθηναϊκής νύχτας», εξηγεί στο newsbeast έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες τα ξεκαθαρίσματα μεταξύ «νονών».

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμα οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών –και ενδεχομένως να μην μάθουν και ποτέ- είναι εάν το «συμβόλαιο θανάτου» για τον επονομαζόμενο «θείο Τζο» φέρει την… υπογραφή κάποιου άλλου, παλιού «νονού» ή από τη νέα γενιά που επιχειρεί να διαδεχθεί τη Greek Mafia.

Η εύρεση, λοιπόν, του κινήτρου και του ηθικού αυτουργού της δολοφονίας του 55χρονου πρώην βαρυποινίτη αποτελεί το ένα πεδίο έρευνας για τις Αρχές. Το πιο δύσκολο… Γιατί; Για όπως εξηγεί στο Newsbeast ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «το μεγάλο πρόβλημα στις εκτελέσεις ανθρώπων που φέρονται ή αποδεδειγμένα εμπλέκονται με υποθέσεις της αθηναϊκής νύχτας είναι τα κλειστά στόματα. Είτε από φόβο, είτε από άγνοια, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: ελάχιστες έως μηδενικές αξιοποιήσιμες πληροφορίες».

Ψάχνουν τους φυσικούς αυτουργούς

Το δεύτερο πεδίο της έρευνας για τις Αρχές είναι ο εντοπισμός των φυσικών αυτουργών, των ανθρώπων δηλαδή που πάτησαν τη σκανδάλη και εκτέλεσαν τον Γιάννη Σκαφτούρου σε ένα –θεωρητικά τουλάχιστον- προστατευόμενο περιβάλλον, που δεν ένιωθε καν την ανάγκη να έχει μαζί τις «σκιές» του (σ.σ. τους σωματοφύλακες του).

Το πρόβλημα με τη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που άφησε λίγο έξω από την Σκούρτα και η αδυναμία να διαφύγουν με την αρπαγή ενός οχήματος 4Χ4 από κάτοικο της περιοχής, σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχουν μείνει πίσω δύο εκτελεστές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η πληροφορία ότι διέφυγαν με την υποστηρικτική ομάδα που κάθε «συμβόλαιο θανάτου» έχει, τουναντίον, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι δράστες της μαφιόζικης εκτέλεσης ανέβηκαν προς τους ορεινούς όγκους των Δερβενοχωρίων.

Γι’ αυτό και από την πρώτη ώρα της δολοφονίας, δόθηκε εντολή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να πετάξει ελικόπτερο, αλλά και drone πάνω από τα Δερβενοχώρια, αναζητώντας «ίχνη» των εκτελεστών. Μάλιστα, στο σημείο –και γενικότερα στη Βοιωτία- έχουν στηθεί μπλόκα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις που πραγματοποιούν αναζητήσεις. Τέλος, από το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών συνεχίζεται η λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, αλλά και η αναζήτηση οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας.