Το πρώτο πολυδύναμο κέντρο Α.με.Α, που δημιουργήθηκε στη χώρα μας και το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χατζηαποστόλου & Τριανταφυλλοπούλου, στο ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Βουστασίου στην Κολοκυνθού, θα εγκαινιάσουν αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 19:30, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης και ο αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α., Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή δομή που εντάσσεται στις δραστηριότητες του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και στοχεύει στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και τη σωστή, μεθοδευμένη και με σύγχρονα μέσα ενίσχυση και υποστήριξη της κοινωνικής ένταξής τους.
Είναι το πρώτο πολυκέντρο που δημιουργείται στη χώρα μας και προβλέπεται θεσμικά από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ Α 59/26-4-2010) με το οποίο αναμορφώθηκαν οι σκοποί του Κ.Υ.Α.Δ.Α.
Η νέα δομή του Δήμου Αθηναίων εστιάζει στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που αφορούν στη σωματική, γνωστική και κοινωνική εξέλιξη, την κίνηση, την επικοινωνία, την ομαδικότητα και τη συμπεριφορά με τελικό στόχο την ένταξη των Α.με.Α. στην παραγωγική διαδικασία.
Κύρια χαρακτηριστικά της δράσης είναι η ηλικιακή ομάδα που καλείται να εξυπηρετήσει (15-30 ετών), τα νέα προγράμματα, η καθημερινή λειτουργία, ο ψυχαγωγικός και επιμορφωτικός χαρακτήρας, η ανοικτή πρόσβαση, η ελεύθερη επιλογή προγραμμάτων για το σύνολο των Α.με.Α. και το εξειδικευμένο προσωπικό.
Πλούσια είναι και η ιστορία του παραδοσιακού ακινήτου, το οποίο ανεγέρθηκε το 1927 επί δημαρχίας Σπύρου Πάτση για να χρησιμοποιηθεί ως βουστάσιο προκειμένου να εξασφαλίζεται το απαραίτητο γάλα για έκθετα παιδιά του Βρεφοκομείου.
Ωστόσο, η χρήση αυτή διήρκεσε μόνο λίγα χρόνια αφού το 1941, κάτω από δραματικές συνθήκες αποφασίστηκε η μετατροπή των εγκαταστάσεων προκειμένου να στεγαστούν τα μεγαλύτερα παιδιά του βρεφοκομείου. Τη δεκαετία του 1950, υπό την επωνυμία «Παιδική Στέγη Κολοκυνθούς», θα λειτουργήσει στο βουστάσιο η πρώτη στην Ελλάδα υποτυπώδης δομή για Α.με.Α., η οποία φιλοξενούσε «παιδιά με προβλήματα αρτιμέλειας».
Επισήμως δε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις αυτές το «Άσυλον Ανιάτων Παιδιών». Αργότερα, το κτίριο εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη του Δήμου Αθηναίων. Ογδόντα τρία χρόνια μετά την ανέγερσή του το παραδοσιακό κτίριο μετατρέπεται σε τοπόσημο και παραδίδεται εκ νέου στους δημότες, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εγκαταστάσεων για πολιτιστικές δραστηριότητες.