Εικόνα ενός ήσυχου και υποδειγματικού κρατούμενου εμφάνιζε στις φυλακές Λάρισας, όπου κρατούνταν τα τελευταία χρόνια ο διαβόητος βαρυποινίτης Μιχάλης Μακρυγιάννης, ο οποίος την περασμένη Κυριακή δεν επέστρεψε στη φυλακή, μετά το πέρας της πενθήμερης άδειας που του είχε δοθεί.

Από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι την περασμένη Κυριακή, ο Μακρυγιάννης είχε πάρει άλλες δέκα πενθήμερες άδειες επιστρέφοντας πάντα στην ώρα του, ενώ είχε τηρήσει απαρέγκλιτα τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλει ο νόμος στους αδειούχους ισοβίτες.

Έφευγε δηλαδή από τη φυλακή κάθε φορά συνοδεία συγγενικού του προσώπου, ενώ ήταν γνωστός ο τόπος διαμονής του το διάστημα της πρόσκαιρης ελευθερίας του, καθώς έμενε σε ένα κοντινό χωριό της Λάρισας.

Το σκηνικό που είχε καταφέρει να διαμορφώσει με την αξιόπιστη στάση του ο Μακρυγιάννης, σε συνδυασμό με την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού στις φυλακές ήταν το «διαβατήριο» για την ελευθερία.

Πηγές από τις φυλακές είπαν στο Έθνος της Κυριακής ότι το τελευταίο διάστημα ο βαρυποινίτης ήταν ιδιαίτερα νευρικός, προβληματισμένος και απογοητευμένος επειδή είχαν απορριφθεί έξι αιτήσεις του για απόλυση υπό όρους από τις φυλακές ενώ υπήρχε θετική εισήγηση του εισαγγελέα σε ορισμένες από αυτές. Πίστευε ότι τον αδικούσαν απορρίπτοντας τις αιτήσεις του για υπό όρους απόλυση, επειδή είχε ήδη συμπληρώσει 22 χρόνια κρατούμενος, είχε κάνει δέκα φορές σωστή χρήση της άδειας και ούτως ή άλλως σε τρία χρόνια θα αποφυλακιζόταν.

Όμως ακόμη και αυτό το πρόβλημα στη συμπεριφορά του δεν θα ήταν εύκολο να διαγνωσθεί δεδομένου ότι στις φυλακές με προδιαγραφές κράτησης μόλις 500 ατόμων, κρατούνται 800 άτομα και για αυτούς υπάρχει μόνο ένας κοινωνικός λειτουργός.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων τονίζει μεταξύ άλλων ότι ανήκει στη σφαίρα του μεταφυσικού να προβλεφθεί το εάν θα επιστρέψει κάθε φορά ο κρατούμενος από την άδεια, καθώς υπάρχει πάντα το ρίσκο της μη επιστροφής του, ποσοστό που φτάνει το 4% και αφορά κυρίως αλλοδαπούς.