Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν στην εξιχνίαση υπόθεσης παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ εντόπισαν και κατάσχεσαν ανάλογο εξοπλισμό σε τρεις χώρους, σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά παρόχου, από τη διερεύνηση της οποίας, στο πλαίσιο σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, προέκυψε η λειτουργία τεσσάρων ιστοτόπων, μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών υπηρεσιών, οι οποίες συνδέονταν με τρεις διευθύνσεις IP, αρμοδιότητας ελληνικών παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.
Από την ψηφιακή διερεύνηση και συλλογή δεδομένων που έγινε, ανέκυψαν τα στοιχεία τριών ατόμων, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένη περίπτωση παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση.
Ειδικότερα, κατηγορούνται ότι είχαν ενταχθεί ως μέλη σε δομημένη και με διαρκή επιχειρησιακή εγκληματική δράση οργάνωση, η οποία προέβαινε παρανόμως στην αποκωδικοποίηση και εν συνεχεία στη μετάδοση όλων των συνδρομητικών καναλιών της παρόχου εταιρείας, λαμβάνοντας χρηματική αμοιβή με τη μορφή συνδρομής από ενδιαφερόμενους χρήστες.
Όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία, τα δύο μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται ως διαχειριστές διακομιστών, ενώ το τρίτο για παράνομη θέαση, χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις χώρους, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκε ειδικός εξοπλισμός όπως:
- κατάλληλα τροποποιημένη συσκευή για την επικοινωνία με παράνομους διακομιστές αναμετάδοσης τηλεοπτικών καναλιών και την παράνομη θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών δύο εταιρειών-παρόχων
- ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος, έχοντας κάρτα γραφικών υψηλών επιδόσεων και συνεχή παροχή ρεύματος, λειτουργούσε και ως διακομιστής IPTV
- δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 5 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και 6 usbstick. Από την ΕΛ.ΑΣ. εκτιμάται ότι η ζημία που προκλήθηκε, μόνο στην καταγγέλλουσα εταιρεία, από την εν λόγω παράνομη δραστηριότητα υπερβαίνει το ποσό των 125.000.000 ευρώ για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.
Πηγή: ΑΠΕ