Δείγματα από τον γαμήλιο μπουφέ της Παιανίας, που έστειλε 11 άτομα με γαστρεντερίτιδα στο νοσοκομείο, έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο. Ειδικότερα, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Επιδημιολογικής Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε στις 02/06/24 σχετικά με εμφάνιση κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης έπειτα από γαμήλια δεξίωση, το βράδυ της 1ης Ιουνίου 2024.

Καλεσμένη του γάμου, που νοσηλεύεται, μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS», όπου ανέφερε τα εξής: «Δεν ξέρουμε ποια τροφή μας το προκάλεσε. Έχουμε γυρίσει στο σπίτι μας. Είμαστε καλά τώρα. Οι γιατροί στο νοσοκομείο εντόπισαν το μικρόβιο».

Σε περισσότερα από 50 άτομα εκ των 254 καλεσμένων παρουσιάστηκαν τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης, με ορισμένους, μάλιστα, να καταγγέλουν πως είδαν τα φαγητά του μπουφέ εκτεθειμένα στον ήλιο για πολλή ώρα.

«Το catering που είχε αναλάβει τη δεξίωση είχε φέρει ένα σωρό γλυκά και τα είχαν εκτεθειμένα στον ήλιο», διαρρέεται εκ της επιχείρησης.

«Ήταν μπουφές, άρα δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Πήγαμε στο νοσοκομείο, γιατί ο σύζυγος μου λιποθύμησε και εγώ δεν ένιωθα καλά. Το γλέντι έληξε επεισοδιακά, με τον υπεύθυνο του κτήματος όσο και τον υπεύθυνο του catering να συλλαμβάνονται», αναφέρει καλεσμένος, ο οποίος τη… γλίτωσε.

Οι «ύποπτες» τροφές

Σε μερικές μέρες θα γίνει γνωστό από τα εργαστήρια ποια ήταν τελικά η τροφή που ευθύνεται για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Ιωάννης Γιαβάσης, εξήγησε πως είναι συχνά τέτοια περιστατικά σε γλέντια και πανηγύρια, όπου οι τροφές παραμένουν εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα διατηρούν σε θερμοθάλαμο ή με ρεσό πολλή ώρα ζεστά σε θερμοκρασία, η οποία δεν τα σκοτώνει. Άρα το “διατηρούμε ζεστό πολλή ώρα” δεν είναι καλό».

Οι καλεσμένοι είναι εκτεθειμένοι σε έναν τέτοιον πιθανό κίνδυνο, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν ξέρουν πώς μαγειρεύτηκε το φαγητό.

Πρόβλημα τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Υπάρχουν, όμως, κάποιες «ύποπτες» τροφές, που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μικροοργανισμούς και μικρόβια, αν δεν διατηρούνται στις σωστές συνθήκες.

«Το ρύζι, ζυμαρικά, τα οποία συνήθως τα διατηρούμε ζεστά, αλλά και τρόφιμα που έμειναν εκτός ψυγείου, ενώ δεν έπρεπε, όπως γαλακτοκομικά».

Οι καλεσμένοι ανέφεραν πως είδαν τα γλυκά εκτεθειμένα για πολλή ώρα στον ήλιο. Οι ειδικοί εξηγούν κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία.

«Αν είναι γλυκά που έχουν γαλακτοκομικό προϊόν, είναι σημαντικό πρόβλημα».

Τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με το μικρόβιο. Μπορεί να προκαλέσει από πονόκοιλο, αδιαθεσία μέχρι εμετό και διάρροια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων αλλά και από τα τρόφιμα, που έχουν σταλεί στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.