Η Όλγα, η Έφη, η Κυριακή, η Μαρία, η Δανάη, η Μυρτώ. Πίσω από αυτά τα ονόματα κρύβονται ιστορίες γυναικών με τραγική κατάληξη, που όμως δεν είναι μοναδικές. Σε μία περίοδο, που, όλο και πιο συχνά, η επικαιρότητα έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο ακραίο περιστατικό έμφυλης βίας, η εύρεση τρόπων αντιμετώπισής της είναι επιτακτική ανάγκη.

Οι μελέτες παγκοσμίως επιβεβαιώνουν τα φρικτά γεγονότα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, 1 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική και σωματική βία, ενώ το 40% αυτών έχει υποστεί ψυχολογική βία.

Η έμφυλη βία ορίζεται ως η βία που κατευθύνεται σε κάποιο άτομο εξαιτίας του φύλου του ή η βία που θίγει, δυσανάλογα, άτομα συγκεκριμένου φύλου. Οι γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών, όπως αναφέρει η έρευνα, θίγονται περισσότερο.

Τι είναι η εφαρμογή OLGA

Ο οργανισμός «Πράξη Αγάπης», γνωστός για το κοινωνικό του έργο εδώ και 10 χρόνια, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ψηφιακή εφαρμογή OLGA (olgaforall.gr) μέσω της οποίας κάθε γυναίκα που υφίσταται βία μπορεί να στείλει ανώνυμα και δωρεάν γραπτό μήνυμα και να επικοινωνήσει σε πραγματικό χρόνο με εξειδικευμένο εκπρόσωπο, ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων που δεν αναγνωρίζει τη βία ή που δεν θέλει – φοβάται να καταγγείλει ή που δεν μπορεί να φτάσει σε επαφή με τις υπηρεσίες υποστήριξης. Ο αριθμός, λοιπόν, των περιστατικών που δεν καταγγέλλονται είναι σημαντικός», αναφέρει στο Newsbeast η Δέσποινα Καβύρη, διευθύντρια της ψηφιακής εφαρμογής OLGA και διευθύντρια επικοινωνίας & δημοσίων σχέσεων του οργανισμού «Πράξη Αγάπης». «Σκοπός του Οργανισμού ήταν να δημιουργηθεί ένα χρήσιμο εργαλείο ενάντια στη βία, το οποίο απαντά ακριβώς σε αυτή την ανάγκη των γυναικών. Ένα εργαλείο πρόληψης ενάντια στη βία», συμπληρώνει.

Με το πάτημα ενός πλήκτρου κάθε γυναίκα μπορεί να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν την έμφυλη βία, να εντοπίσει υποστηρικτικές δομές κοντά της ή να καλέσει την άμεση δράση. Ο σχεδιασμός της εφαρμογής επιτρέπει την ανωνυμία και φέρνει σε επαφή τη γυναίκα με εξειδικευμένους επαγγελματίες, με στόχο την πρόληψη τόσο μέσω της συμβουλευτικής όσο και της εξατομικευμένης υποστήριξης, αξιοποιώντας και τις υπηρεσίες υφιστάμενων δημόσιων κοινωνικών δομών.

Τo Δωμάτιο Ασφαλούς Επικοινωνίας

Η βασική καινοτομία της εφαρμογής έγκειται στην υπηρεσία «Δωμάτιο Ασφαλούς Επικοινωνίας», η οποία εμφανίζεται ως πρώτη επιλογή στην αρχική σελίδα της εφαρμογής. «Στον ψηφιακό αυτό χώρο, κάθε γυναίκα μπορεί εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσει έναν λογαριασμό, βάζοντας απλά ένα ψευδώνυμο και έναν κωδικό και να επικοινωνήσει σε πραγματικό χρόνο, με απόλυτη εμπιστευτικότητα, με εξειδικευμένο εκπρόσωπο, ο οποίος θα της προσφέρει υποστήριξη, καθοδήγηση, ενθάρρυνση, έτσι ώστε πρωτίστως να αναγνωρίσει τα σημάδια βίας και σε δεύτερο στάδιο να καταφέρει να διαφύγει αποτελεσματικά και με ασφάλεια από ενδεχόμενο κύκλο βίας», αναφέρει η κυρία Καβύρη.

Το Δωμάτιο Ασφαλούς Επικοινωνίας λειτουργεί όπως ένα live chat, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία απλή στη χρήση και με άμεσα αποτελέσματα.

Το όνομα OLGA

Το ιδιαίτερο όνομα της εφαρμογής είναι ένας φόρος τιμής στην Όλγα Δημητρακοπούλου. Η Όλγα ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον πρώην σύντροφό της, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο και αμέσως μετά και για 1,5 χρόνο σε κέντρο αποκατάστασης με την υποστήριξη του οργανισμού «Πράξη Αγάπης». Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.

«Ήμασταν δίπλα της σε όλο τον αγώνα που έδωσε, μαζί με την οικογένειά της, αλλά και χιλιάδες Έλληνες από τη χώρα και το εξωτερικό. Στο πρόσωπο της Όλγας καθρεφτίζονται εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Η Όλγα έφυγε άδικα, και αυτό δεν αλλάζει. Με τη δημιουργία αυτού του εργαλείου επιθυμούμε να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνη αλλά και να προστατέψουμε όλες τις γυναίκες που υφίστανται κάποια μορφή βίας, προλαμβάνοντας καταστάσεις που μπορεί να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», τονίζει η κυρία Καβύρη.

Η φράση κλειδί είναι η «γραπτή επικοινωνία»

«Μέχρι σήμερα μια γυναίκα μπορούσε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία ή να πάει σε δομή ή να καλέσει το 100 και να ενεργοποιηθεί το panic button. Όμως, δεν υπάρχει τρόπος για μια γυναίκα που δεν μπορεί να μιλήσει, που φοβάται να εμφανιστεί, να επικοινωνήσει το πρόβλημά της. Στο εξωτερικό το live chat για τέτοιου είδους θέματα είναι πολύ διαδεδομένο, με πολύ θετικά αποτελέσματα», λέει η ίδια.

Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στους δύο μήνες λειτουργίας της εφαρμογής, έχουν δεχτεί πολλά μηνύματα γυναικών που χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση.

«Σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των γυναικών που έχουν απευθυνθεί στην OLGA, παρατηρούμε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών οι οποίες δεν είναι σίγουρες για το αν αυτό που βιώνουν είναι βία και ποιας μορφής. Υπάρχει η ενημέρωση, όμως σε κάποιες των περιπτώσεων δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι μιλάμε για βία. Υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται καθοδήγηση και ως προς αυτό».
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής αντλούνται πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την έκταση του φαινομένου της έμφυλης βίας, τα οποία βρίσκονται και στη διάθεση των Αρχών για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

H πρόληψη ως εργαλείο ενάντια στη βία

Η βία κατά των γυναικών δεν θα εξαλειφθεί μόνο με την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών ούτε μόνο με την αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων. «Η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση, καθώς στοχεύει στην καταπολέμησή της πριν αυτή εκδηλωθεί», αναφέρει η κυρία Καβύρη και συνεχίζει: «Προϋποθέτει δράσεις στην οικογένεια, στο σχολείο, στον χώρο εργασίας, αλλά και γενικότερα σε επίπεδο κοινωνίας. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Να σπάσουμε τα στερεότυπα και να ξεπεράσουμε τα ταμπού».

«Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και γενικότερα της βίας, είναι πρώτιστα ζήτημα παιδείας και για να επέλθει ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται συνεργασία και επαγρύπνηση όλων των φορέων, κρατικών και ιδιωτικών. Αν δεν ενεργοποιηθούμε ως πολίτες, δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο».