Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου, η νέα κυβέρνηση, ως συνέχεια της επτάμηνης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διαπραγματευτεί σκληρά για να ελαφρύνει το μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού που έπεσε θύμα της κρίσης.
Προέταξε ως επείγοντα προς επίλυση θέματα την επαναλειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την μείωση της ανεργίας, την επαναλειτουργία της οικοδομής, την δημιουργία ζωνών χαμηλής φορολόγησης στα νησιά και την παραμεθόριο και την παροχή κινήτρων στον αγροτικό κόσμο.
Αναφέρει ότι από τούδε και στο εξής οι ΑΝΕλ μπορούν να βοηθήσουν και στο τεχνικό επίπεδο της διαπραγμάτευσης.
Επισημαίνει επίσης, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να αποφύγει στις διαπραγματεύσεις την παγίδα Σόιμπλε που οδηγούσε στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ και την μετατροπή της σε «αποθήκη» ανθρώπων.
Σε ότι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό επισημαίνει ότι αποτελεί συνολικό ζήτημα της ΕΕ και η λύση συνίσταται στην επιστροφή των προσφύγων στο σπίτι τους.
Ο κ. Καμμένος καλεί σε υπερψήφιση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ως αποδεδειγμένης δύναμης σταθερότητας και σε κυβερνητικό επίπεδο και ως δύναμης εγγύησης σειράς σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την χώρα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου των ΑΝΕΛ:
– Μετά και τις νέες αναφορές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ περί πιστής εφαρμογής του μνημονίου από όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά και την συνέντευξη Σόιμπλε στην Frankfurter Allgemeine η ουσία της οποίας συμπυκνώνεται στο «Η Ελλάδα να αποφασίσει αν θα προσαρμόσει την οικονομία της εντός ευρωζώνης» πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια υλοποίησης ενός «παράλληλου προγράμματος» που θα δίνει κάποια «ανάσα» σε εκατομμύρια πολιτών;
Αποδείξαμε τους επτά μήνες της διαπραγμάτευσης ότι «ματώσαμε» αλλά καταφέραμε πάρα πολλά. Η έξοδος από το αγγλικό δίκαιο, το τριετές πρόγραμμα, το πακέτο Γιούνκερ των 35 δισεκατομμυρίων, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων είναι ορισμένα ζητήματα με τα οποία αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε – και θα διαπραγματευτούμε σκληρά – για να ελαφρύνουμε εκείνους οι οποίοι αποτελούν το μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που έπεσε θύμα της κρίσης.
– Αν πιστεύετε ότι η εφαρμογή αυτού του «παράλληλου προγράμματος» είναι εφικτή, ποια θέματα θα προτάσσατε για επίλυση αμέσως ή όσο το δυνατόν συντομότερα;
Θεωρώ ότι αυτά που προέχουν είναι η επαναλειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ρύθμιση των οφειλών τους, η μείωση της ανεργίας, μέσω της επιστροφής των 160 δισεκατομμυρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό – δίνοντας ασυλία σε περίπτωση που δημιουργηθούν επιχειρήσεις και προσληφθεί προσωπικό – και των 45 δισεκατομμυρίων που βρίσκονται σε σεντούκια στην Ελλάδα, η επαναλειτουργία της οικοδομής, η δημιουργία ζωνών χαμηλής φορολόγησης στα νησιά και στην παραμεθόριο, όπως επίσης και η παροχή κινήτρων στον αγροτικό κόσμο για να ξεκινήσει η πρωτογενής παραγωγή.
– Για ποιο λόγο οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχουν σε ένα τόσο κρίσιμο για την χώρα ζήτημα, όπως ήταν η διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές; Είχατε περιθώρια παρέμβασης στο χρονικό διάστημα πριν τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες, οπότε και μεταβήκατε στις Βρυξέλλες; Αν συμμετείχατε εξαρχής τι διαφορετικό θα κάνατε;
Σημασία έχει ότι από εδώ και πέρα θα συμμετέχουμε, διότι θεωρούμε ότι πλέον μπορούμε να βοηθήσουμε και σε τεχνικό επίπεδο. Μετά την αποχώρηση ακραίων στελεχών, όπως ο κ. Λαφαζάνης, μπορούμε να βρούμε κοινές συνισταμένες στην Ευρώπη.
– Πώς κρίνετε το περιεχόμενο της ρήξης, όπως το περιέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα;
Η θεωρία από την πράξη έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτοί οι επτά μήνες διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένων και των μηνών που ο κ. Βαρουφάκης είχε την ευθύνη, ήταν σκληροί μήνες. Κάποια στιγμή η Ιστορία θα αποκαλύψει τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση και θα δει ότι το κλίμα το οποίο είχε δημιουργηθεί ήταν ένα κλίμα που θα οδηγούσε στη λύση Σόιμπλε, δηλαδή στην αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη μετατροπή της χώρας σε μια «αποθήκη ανθρώπων». Καταφέραμε να το αποφύγουμε.
– Από ό,τι φαίνεται η ΕΕ ξανακλείνει τα σύνορά της στους πρόσφυγες-μετανάστες. Πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα που θα ενσκήψει, αν είστε εκ νέου σε κυβέρνηση;
Όταν το 2012 οι ΑΝΕΛ μίλησαν για αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και του «Δουβλίνο ΙΙ» η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για σενάρια επιστημονικής φαντασίας και προσπαθούσαν να μας απαξιώσουν. Με την απόφαση της Γερμανίας αποδείξαμε ότι εμείς είχαμε δίκιο. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι της Ιταλίας και της Ελλάδας. Είναι πρόβλημα του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λύση είναι η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.
– Τελευταία ερώτηση η «κλασική»: Γιατί να ψηφίσει ένας πολίτης τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τι κατά την άποψή σας διακυβεύεται στην κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου;
Γιατί οι ΑΝΕΛ είμαστε δύναμη σταθερότητας. Είμαστε εκείνοι που αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε ο σταθερός πυλώνας σε μία κυβέρνηση. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν απωλέσαμε ούτε έναν βουλευτή από τους 13, ψηφίζοντας μία συμφωνία. Είμαστε εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει τα εθνικά θέματα, τη συνέχιση των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, την ιδιωτική οικονομία, τη χαμηλή φορολόγηση και όλες αυτές τις αξίες που αποτελούν τον κορμό της λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας.