Σε φάση εξομάλυνσης θέλει να περάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει την 5η του συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πρώτη μετά τον Μάρτιο του 2022.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που είχαν κλείσει μετά τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το παροιμιώδες «Μητσοτάκης γιοκ» αποκαταστάθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους λοιπόν, οι δύο ηγέτες που μόλις έχουν ανανεώσει την εντολή τους, θα συναντηθούν για 5η φορά.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΚΑΪ, η σύνθεση της συνάντησης έχει «κλειδώσει». Θα υπάρχουν τρία πρόσωπα από την ελληνική πλευρά και τρία από την τουρκική. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική του σύμβουλος, Άννα Μαρία Μπούρα.

Στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν και ξεχωριστές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Σειρά συναντήσεων Μητσοτάκη με Ράμα, Μακρόν και Σολτς

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει από αύριο στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέσκι.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές.