Οι εποχές που όλοι περίμεναν να «ενσωματωθεί» η πάλαι ποτέ αχανής Β’ Αθηνών, τότε μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, πέρασαν πλέον. Οι εκλογές του Ιουλίου του 2019 πραγματοποιήθηκαν με τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια να έχει διασπαστεί και από αυτή να έχουν προκύψει τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες.

Πρόκειται για τις Εκλογικές Περιφέρειες:

Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών που περιλαμβάνει τους Δήμους: Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού.

τη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών που περιλαμβάνει τους Δήμους: Περιστερίου, Ιλίου, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

Και τη Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, με τους Δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνος, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

Η άλλοτε Β’ Αθηνών είχε σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περισσότερους από 1.500.000 δημότες και ήταν φυσικά η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας που έδινε 44 έδρες. Από το 2019 και έπειτα η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας είναι αυτή του Νότιου Τομέα Αθηνών, η οποία έδινε το 2019 18 έδρες, ενώ μετά την πρόσφατη απογραφή πήρε ακόμα μια έδρα, φτάνοντας τις 19.

Αν και μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στις Εκλογές του 2019 δεν προέκυψε από τον Νότιο Τομέα, αλλά από τον Βόρειο και ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης, σημερινός υπουργός Εργασίας.

Ποιες περιφέρειες έχασαν και ποιες κέρδισαν έδρες

Με βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, άλλες περιφέρειες έχασαν και άλλες κέρδισαν έδρες. Εκείνες που κέρδισαν έδρες ήταν η Ανατολική Αττική που από 10 έδρες έφτασε τις 12, αλλά και ο Βόρειος Τομέας που από 15 πήγε στις 16. Ο Δυτικός από τις 11 πήγε στις 12 και ο Νότιος Τομέας της Αθήνας από τις 18 στις 19. Η Α’ Θεσσαλονίκης πήγε από τις 16 στις 17 έδρες.

Από μια έδρα αντίστροφα, έχασαν: Η Α’ Αθήνας από 14 σε 13, η Α’ Πειραιώς από 6 σε 5 έδρες, η Άρτα από 3 σε 2, η Κοζάνη από 5 σε 4 έδρες, η Μαγνησία από 6 σε 5, οι Σέρρες από 6 σε 5 έδρες, η Φθιώτιδα από 5 σε 4. Θεσπρωτία και Καστοριά από διεδρικές που ήταν μετατράπηκαν σε μονοεδρικές.