Δεν απέκλεισε για μια ακόμη φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Δραγασάκης το σενάριο περί σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων, δηλαδή το να έχει έρθει δεύτερο το κόμμα του στις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς που θα έχουν μπει στη Βουλή.

Μιλώντας στο Action24, έκανε λόγο για μια θεωρητική συζήτηση προσθέτοντας πως «σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων […], εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα, και θέλουμε όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και κοινωνική. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα, τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Στη συζήτηση μετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που τόνισε πως: «Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολύτως δημοκρατικό δικαίωμα να κάνει κυβέρνηση. Το πρόβλημα το δικό μου έγκειται στο τι θα συνέβαινε αν ο κ. Τσίπρας είναι δεύτερος με τέτοια ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Μέρα25 που τελικά θα μπορούσαν να αθροίσουν μια κυβερνητική πλειοψηφία, ακόμα και αν δεν άθροιζαν 151, με μια ψήφο ανοχής Βελόπουλου ή ΚΚΕ και έτσι να συμπτήξουν κυβέρνηση μειοψηφίας ηττημένων. Πάμε δηλαδή στο βράδυ των εκλογών και στο σενάριο να έχουν τα τρία κόμματα αυτά 142 βουλευτές και να πουν στο ΚΚΕ «εάν στην ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίσετε λευκό και κατεβάσετε το όριο κάτω από 151 εμείς δεσμεύομαστε ότι ο πρώτος νόμος θα είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής». Θα καταλήξουμε σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας ηττημένων. Σε αυτό το σενάριο η χθεσινή δήλωση Δραγασάκη καίτοι σε θεωρητική συζήτηση μου αυξάνει την ανησυχία και η δήλωση Τσακαλώτου μου το κάνει ακόμα πιο ανησυχητικό».

Θυμίζουμε ότι και χθες ο κ. Δραγασάκης είχε τονίσει πως το κόμμα του θα διαχειριστεί ενεργητικά τα συνταγματικά δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψουν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ακόμα και σε περίπτωση που το κόμμα του τερματίσει δεύτερο στις εκλογές. «Εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά.