«Αυτή την περίοδο νιώνουμε προκλήσεις από Τουρκία, που πιθανώς να μην έχουμε ξαναδεί σε τέτοια ένταση. Και το ζήτημα είναι ότι δεν πέφτουν οι τόνοι. Θέλουν προφανώς να περάσουν προς τα έξω το αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι επιθετική χώρα, μαξιμαλιστική, απειλεί την Τουρκία και κάνει προετοιμασία για επιθετικές ενέργειες, εξ ου και η “στρατιωτικοποίηση των νησιών”. Οι γείτονες προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι όλα αυτά απειλούν την Τουρκία» τονίζει ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Μην τρελαινόμαστε με αυτά που ακούμε και θεωρούμε ότι θα μας κάνουν αύριο πόλεμο οι Τούρκοι. Χτίζουν ένα αφήγημα ότι τους απειλεί η Ελλάδα. Φυτεύουν μία επιθετικότητα και μία κακή αίσθηση για τους Έλληνες στην Τουρκία προσπαθώντας να πείσουν ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει ανάλογη πραγματικότητα».

Κατά τον πρώην υπουργό, «η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται να λέει “γιατί δεν κάνετε κάποιες ενέργειες να εμποδίσετε τα πλοία“. Ουσιαστικά, σαν να λένε “γιατί δεν επεμβαίνετε στρατιωτικά”».
Εξήγησε παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει αναβαθμίσει τη χρήση των drones πάνω από το Αιγαίο, καθώς είναι πολύ πιο φθηνή η χρήση τους σε σχέση με τα μαχητικά αεροσκάφη.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η παρουσία του Ερντογάν στον ΟΗΕ σε συνάρτηση με την προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν απέτυχε. Παράλληλα, προκαλεί και την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Από την άλλη φάνηκε ότι πήρε ένα μήνυμα ότι “έτσι δεν πάμε πουθενά”. Το πήρε πιστεύω το μήνυμα, και από εμάς και από Αμερικανούς, και από το δυτικό κόσμο».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε: «Νομίζω ότι έχουμε περιθώρια να βάλουμε “νερό στο κρασί μας” ή να δεχτούμε κάποιες παραχωρήσεις. Δεν πρέπει να το συζητάμε και δεν το συζητάμε. Αν συζητηθεί, δεν ξέρω με ποιες εγγυήσεις και όρους μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση κάτι… Δεν το ξέρω αυτό, είναι θέμα της κυβέρνησης».