Λίγη ώρα μετά το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές υπερπτήσεις, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα πως παρενόχλησε μαχητικά της, που εκτελούσαν άσκηση του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι πληροφορίες που διέρρευσαν από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνουν πως «πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας -μέλους του ΝΑΤΟ- κλείδωσαν στα ραντάρ» τα τουρκικά μαχητικά για να εμποδίσουν «την αποστολή τους, που εκτελούσαν σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ».
Σημειώνοντας ότι «αυτή η παρενόχληση από την Ελλάδα είναι μια προσπάθεια στόχευσης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ», οι ίδιες πληροφορίες τόνισαν ότι «η Ελλάδα δεν διστάζει να ρισκάρει ακόμη και τις ΝΑΤΟϊκές της αποστολές για να παρενοχλήσει την Τουρκία».
Επίσης, το Anadolu αναφέρει πως σύμφωνα με την τουρκική πληροφόρηση, τα ελληνικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν, ενώ το θέμα «διαβιβάστηκε στις αρχές του ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ότι ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο και αντέδρασε στα ελληνικά αεροσκάφη που έθεταν σε κίνδυνο την αποστολή του ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως «τέτοιες παρενοχλήσεις είναι ασυμβίβαστες με τη Συμμαχία» και «ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει τις εντάσεις».
Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αιγαίου σε όλο το εύρος του Αρχιπελάγους, από 23 τουρκικά μαχητικά (εκ των οποίων τα 15 έφεραν όπλα), 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ένα ATR-72 και ένα CN-235) και δύο τουρκικά UAV που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Σε 8 περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.
Έτσι, καταγράφηκαν 20 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 78 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αρχιπελάγους: 42 παραβιάσεις από τα 2 UAV και 36 παραβιάσεις από τα μαχητικά (σ.σ. 9 ζεύγη και μία τριάδα τουρκικών F-16, καθώς και 1 ζεύγος των τουρκικών F-4).
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε 8 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.
Υπενθυμίζεται ότι δύο από τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου, έγιναν από τα 2 ζεύγη των τουρκικών F-16 που πέταξαν το πρωί πάνω από τα Διβούνια και το Καμηλονήσι Κάσου στα 27.000 πόδια.