Ένα ολόκληρο σχέδιο αποτροπής μιας ενδεχόμενης εισβολής μεταναστών στον Έβρο θα ξεδιπλωθεί σήμερα στον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με κυρίαρχο θέμα την προστασία των συνόρων μας. Στις 16:30 οι επιτελείς εκτός από τα επιχειρησιακά σχέδια ετοιμότητας αναμένεται να παρουσιάσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα και σενάρια για τις επόμενες κινήσεις που πιθανόν να εκτελεστούν κατ’ εντολήν του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος προσπαθεί ξεκάθαρα πλέον να εργαλειοποιήσει σε καθημερινή βάση το μεταναστευτικό για να εκβιάσει Ελλάδα και ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει ήδη αποτρέψει με επιτυχία τα όσα προσπάθησε να πετύχει τον Μάρτιο του 2020 ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας δύστυχους ανθρώπους για να διασχίσουν ατάκτως τα σύνορα της χώρας μας σε μια πρωτοφανή εισβολή και το ίδιο θα πράξει αν χρειαστεί και τώρα», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.

Η περίοδος που συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι πιέσεις καθημερινά αυξάνονται και έχει προηγηθεί και το θλιβερό περιστατικό στις νησίδες του Έβρου, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η Τουρκία έχει «πειράξει» το σχέδιό της και πλέον στέλνει μετανάστες πολλούς αλλά όχι μαζικά αλλά ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία με στόχο να προκαλέσει και συνοριακό ζήτημα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι εδώ και μήνες οι ελληνικές αρχές έχουν αντιληφθεί το «πλάνο» που προσπαθεί να εκτελέσει η Άγκυρα σε βάρος της Αθήνας και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να το αποτρέψουν. Και φέρνουν ως παράδειγμα τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αναφέρουν ότι το τρίμηνο Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου του 2022 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 59% οι συλλήψεις διακινητών, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Όπως τόνιζαν επίσης οι ίδιες πηγές, οι αρχές της ΕΕ ενημερώνονται διαρκώς για τις ύπουλες κινήσεις της Τουρκίας γιατί εκτός από την Ελληνική Αστυνομία, παρούσα είναι και η Frontex και διαπιστώνει ότι στον Έβρο η απειλή είναι υπαρκτή και συνεχής. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα προσπαθούν να περάσουν παράνομα την ελληνική μεθόριο πληρώνοντας αδρά διεθνή κυκλώματα, ενώ παράλληλα σιγοντάρονται από οργανωμένα δίκτυα στέλνοντας τους απελπισμένους ανθρώπους σε διαδρομές θανάτου.

Έτσι, η κυβέρνηση με κάθε τρόπο και με τη σημερινή συνεδρίαση όχι μόνο οχυρώνεται απέναντι στις υβριδικές επιθέσεις της Τουρκίας, αλλά και στέλνει μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι σε κάθε δύναμη που εργαλειοποιώντας το Μεταναστευτικό, επιχειρεί να θέσει ζήτημα ακόμα και αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας.