Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόσο στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αντικείμενό της ήταν η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησε με τις ελληνικές θέσεις για το μηχανισμό στήριξης, ενώ, με βάση τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ονομασία των Σκοπίων.

Οι σχέσεις Παπανδρέου-Μπαρόσο ήταν κατά κανόνα ψυχρές, αλλά τον τελευταίο καιρό η οικονομική κρίση και τα προβλήματα της Πορτογαλίας – κοινά με αυτά της Ελλάδας – φαίνεται ότι τους έχουν φέρει και πάλι κοντά. Και δεν αποκλείεται η συνάντηση αυτή να ανοίξει το δρόμο για ένα κοινό μέτωπο των μεσογειακών και οικονομικά αδύναμων χωρών – των περίφημων PIGS, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Παπανδρέου – στη Σύνοδο Κορυφής κατά των σκληρών γερμανικών θέσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα έχει μπει ήδη σε ένα σωστό δρόμο και πως έχει πιάσει τους στόχους της προκειμένου να ανακάμψει από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόσο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η πρόθεση της Κομισιόν να συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου είναι δεδομένη, ενώ και για το ευρωομόλογο – πρόταση του κ. Παπανδρέου – υποστήριξε ότι η ιδέα είναι εφικτή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.