Τον χάρτη της ουκρανικής κρίσης εξήγησε ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τις αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. «Μπορεί ο Ερντογάν ναμιμηθεί τον Πούτινς» ήταν ένα από τα ερωτήματα που του τέθηκαν.
«Η τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας έγινε κατ’ αρχάς για να έχει ένα διπλωματικό χαρτί ότι μπορούσε ανά πάσα στιγμή να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και αυτό το ακραίο σενάριο θα είχε υλοποιηθεί σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ επέμενε στην επέκταση ή να κάνει μέλος την Ουκρανία. Από τη στιγμή που έχουμε δηλώσεις από σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ ότι αυτό το σενάριο πλέον δεν παίζει, εκτιμώ ότι επιχείρηση κατάληψης της Ουκρανίας με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν πρόκειται να γίνει», ανέφερε αρχικά ο στρατιωτικός αναλυτής.
Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα… «Έχουν πάρει ήδη άδεια από τη Δούμα να στείλουν στρατεύματα στο εξωτερικό. Είναι ειρηνευτική δύναμη στις περιοχές που κατέχουν τώρα οι αυτονομιστές. Όμως επειδή έχουμε δήλωση του ίδιου του Πούτιν ότι εμείς αναγνωρίσαμε τις δημοκρατίες με βάση τα γεωγραφικά όρια που είχαν επί Σοβιετικής Ένωσης αλλά και τα διοικητικά όρια που υπάρχουν ε την Ουκρανία. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε τις δυνάμεις των αυτονομιστών, υποβοηθούμενες από τους Ρώσους, να προσπαθήσουν να επεκτείνουν την επικράτειά τους, να πάρουν όλες τις διοικητικές περιφέρειες.
Αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα γιατί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ – Ντονμπάς λέγονται και οι δύο περιφέρειες, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Στο Ντονέτσκ υπάρχει και η Μαριούπολη και σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινότητας. Αν γίνουν εχθροπραξίες τότε θα έχουν πρόβλημα οι Έλληνες».
«Τι θα γίνει αν ο Ερντογάν αποφασίσει να μιμηθεί τον Πούτιν;», ρωτήθηκε ο Σάββας Καλεντερίδης και απάντησε: «Θα έλεγα ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην ανατολική Ουκρανία δεν διευκολύνει τα σχέδια του Ερντογάν και της Τουρκίας. Υπάρχει ένα άρθρο σε τουρκική ιστοσελίδα: Ποια είναι η διαφορά της Κύπρου από το Ντονμπάς; Δηλαδή τι διαφορετικό έκανε ο Πούτιν απ’ ό,τι κάναμε εμείς στην κατεχόμενη Κύπρο. Εδώ λοιπόν – χωρίς να έχω κανέναν λόγο να ασκήσω κριτική στην ελληνική διπλωματία, ιδέες δίνω – θα μπορούσαν στις δηλώσεις που έκαναν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τελειώσουν τη δήλωσή τους κάνοντας σύγκριση. Αυτό που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο είναι πολλαπλά χειρότερο από αυτά που έκανε ο Πούτιν στο Λουγκάνσκ.
Στο κάτω κάτω η Ρωσία δεν επενέβη ανοιχτά. Η Τουρκία έκανε εισβολή με 40.000 στρατό, παραβίασε τη συνθήκη του Λονδίνου και της Ζυρίχης. Πολλά χειρότερα έκανε η Τουρκία. Γιατί λοιπόν αυτό το θέμα δεν το ανεβάζουμε τώρα επικοινωνιακά; Είναι ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε και τότε το θέμα να γίνει ο Ερντογάν ένας Πούτιν πιστεύω ότι αυτό το ενδεχόμενο θα ελαχιστοποιηθεί».