Μπορεί άτυπα να έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι ο θεσμικός του ρόλος αυτό επιβάλλει, παρότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωνε στο Newsbeast «όταν λέει κάτι αυτό και πράττει. Δύσκολα αλλάζει γνώμη. Υποστηρίζει το σκεπτικό και τη στρατηγική του μέχρι τέλους. Άλλωστε το Μάρτιο του 2023 θα έχει αλλάξει σημαντικά η εικόνα στην οικονομία».
Δεν θα πρέπει ωστόσο, στην συγκεκριμένη πολιτική εξίσωση να αψηφά κανείς τους αστάθμητους παράγοντες που εμφανίζονται σε κάθε πολιτική θητεία και στην συγκεκριμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη έχουν ξεσπάσει κρίσεις είτε εξωγενείς, είτε εσωτερικής «καύσης», προκαλώντας ντόμινο πολιτικών αλλαγών στρατηγικής, προσώπων αλλά και αφηγήματος.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία πάντως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ρίξει το βάρος στην παραγωγή έργου σε όλα τα επίπεδα, με γνώμονα την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων αλλά και την οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να ξεπεράσουν με λιγότερες αναταράξεις το τσουνάμι της ακρίβειας.
Το σήμα είχε δώσει άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, όταν μιλώντας σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ζήτησε να επικοινωνούν στους πολίτες τα έργα που έχουν γίνει αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για οικονομική στήριξη των πολιτών. Στόχος είναι όποιο μέτρο λαμβάνει η κυβέρνηση να παράγει αποτέλεσμα, χωρίς όμως να διαταράσσεται η πορεία της οικονομίας και η δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ πυρήνας της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός, προκειμένου από την ανάπτυξη το μέρισμα να πηγαίνει πίσω στην κοινωνία, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Το «σβήσιμο» των πολιτικών αντιπάλων
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει χαρτογραφήσει απόλυτα τις κινήσεις και το εύρος της κριτικής που δέχεται στα σημεία από τους δύο βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και έχει κηρύξει έναν ιδιότυπο διμέτωπο πολιτικό αγώνα, ο οποίος εδράζεται στην «εξουδετέρωσή» τους δια της πολιτικής απαξίωσης κάνοντας λόγο για ανέξοδη κριτική χωρίς κοστολογημένες προτάσεις και για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμά (λεφτόδεντρα). Για τον μεν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδιώκει τη σύγκριση με τις πρακτικές του παρελθόντος, επισημαίνοντας ότι καταφεύγει σε ευχολόγια και συνθήματα, ωστόσο όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη: «Ο κόσμος ξέρει ότι από συνθήματα πάθαμε και μάθαμε». Για τον δε αρχηγό του ΚΙΝΑΛ επαναλαμβάνει ότι οι αναλύσεις του είναι επιδερμικές και αναλώνεται σε «τσιτάτα, χωρίς περιεχόμενο και ουσία», συνεπώς δεν τον βάζει για την ώρα καν στο κάδρο.