Αντιμέτωπη με νέο γύρο αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου θα βρεθεί σύντομα η ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή, στην οποία παραπέμφθηκαν πέντε πρώην «γαλάζιοι» υπουργοί, οι Ε. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός, Γ. Βουλγαράκης, Θ. Ρουσόπουλος και ο πρώην υφυπουργός Π. Δούκας.

Όπως αναφέρει το Έθνος η μυστική ψηφοφορία της Δευτέρας κατέγραψε «διαρροές» από την Κ.Ο. της ΝΔ, καθώς στην περίπτωση του Θ. Ρουσόπουλου εκτιμάται, σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ότι 14 «γαλάζιοι» βουλευτές δεν ακολούθησαν τη θέση του κόμματός τους κατά της Προανακριτικής.

Μάλιστα, στην περίπτωση του πρώην υπουργού Επικρατείας υπήρχαν τουλάχιστον δύο βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής, ενώ στις υπόλοιπες υποθέσεις επέλεξαν να αποδοκιμάσουν τους Βατοπεδινούς με παρών, λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.

Ειδικότερα, σε οκτώ (8) υπολογίζονται οι «διαρροές» που υπήρξαν στην κάλπη του Αλ. Κοντού, σε τέσσερις (4) στις περιπτώσεις του Ε. Μπασιάκου και του Π. Δούκα, ενώ όσον αφορά τον Γ. Βουλγαράκη, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ φαίνεται ότι έριξαν στην κάλπη αρκετά ψηφοδέλτια «παρών» ή άκυρα.

Την ίδια ώρα, ο πρώην συνάδελφός τους Κ. Κιλτίδης, που ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα από τη ΝΔ, γλίτωσε την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή, καθώς μόλις 1 στους 6 βουλευτές ψήφισε υπέρ. Εκτιμάται ότι τα 2/3 της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά της παραπομπής.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, επιταχύνει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τις εργασίες της εντός της επόμενης εβδομάδας.

Χθες, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει για πρόεδρο τον βουλευτή Μ. Οθωνα. Θα μετέχουν ακόμη οι Γ. Αμοιρίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Στ. Κουτμερίδης, Β. Τόγιας, Δ. Τσιρώνης και Τ. Χυτήρης.