«Είμαστε όλοι πολύ εντυπωσιασμένοι με αυτό που έχει πετύχει η Ελλάδα από δημοσιονομικής πλευράς» » αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο πρεσβευτής της Γερμανίας, Πέτερ Σόοφ ο οποίος υπογραμμίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί.

« Ελπίζουμε στην επιστροφή της ανάπτυξης και γενικώς είδαμε ότι οι αγορές έχουν καλωσορίσει την προσπάθεια της Ελλάδας. Πιστεύω ότι σημαντικό μέρος της κοινής μας ατζέντας είναι ο τομέας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνολικά και θα έλεγα ότι κι εδώ η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη. Αλλά πιστεύω ότι μένουν πολλά να γίνουν και είναι σημαντικό, τώρα που γυρίζουμε σελίδα στο τέλος του 2014, να δούμε από κοινού τις παραμέτρους εκείνες που απαιτούν περαιτέρω προσοχή και να δούμε από κοινού πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα στο μέλλον» τόνισε ο κ. Σόοφ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για «προσδοκίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα ότι η χώρα δεν θα συνεχίσει να δανείζεται από τους εταίρους της και ότι αφήνει πίσω το καθεστώς στενής εποπτείας και της εφαρμογής επώδυνων οικονομικών μέτρων», ο Γερμανός διπλωμάτης αναφέρει: «Πρώτα απ’ όλα επιτρέψτε μου να πω ότι αναγνωρίζω πλήρως την τεράστια προσπάθεια την οποία έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να ζήσεις με 20% ή 30% μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επομένως, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι όλοι θα ευχόμασταν η Ελλάδα να μπορούσε να αφήσει πίσω της την τρέχουσα περίοδο της αυστηρής εποπτείας και επιτήρησης και να προχωρήσει σ’ ένα άλλο κεφάλαιο. Ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες είδαμε επίσης πόσο άστατο μπορεί να είναι το εξωτερικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά γενικότερα της χώρας να επεξεργαστεί τώρα μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της μία εξίσωση, που από τη μία πλευρά θα μας επιτρέπει να γυρίσουμε αυτήν τη σελίδα και θα διασφαλίζει μεγαλύτερη αυτονομία στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον και τις μεταρρυθμίσεις σε αυτήν τη χώρα, αλλά από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει επίσης μία συνεργασία, που θα παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινωθεί. Άλλωστε, οι αντιδράσεις των αγορών τους τελευταίους μήνες ήταν, νομίζω, ένα μάθημα, το οποίο δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρούμε την εξίσωση που θα συνδυάζει αυτά τα δύο: Από τη μία πλευρά, περισσότερη αυτονομία και από την άλλη πλευρά, ένα δίχτυ ασφαλείας».

Ερωτηθείς για το «τι είδους χαρακτηριστικά οφείλει να έχει η λύση για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Βερολίνο», ο πρεσβευτής της Γερμανίας απάντησε: «Αν κοιτάξετε την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θα δείτε ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας προμηνύεται πολύ θετική. Θα δείτε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% εφέτος, 2,9% το επόμενο έτος και ποσοστό άνω του 3%, το 2016. Τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι, αν συνεχίσετε σε αυτή την πορεία, αν διασφαλίσετε ότι αυτή η ατζέντα θα διατηρηθεί, θα έχετε επίσης αποτελέσματα στους τομείς της ανεργίας και φυσικά του δημόσιου χρέους. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό που επιμείναμε στην πορεία την οποία συμφωνήσαμε από κοινού».