Άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης «ξέσπασε» στη Βουλή με αφορμή την κατάθεση τεσσάρων τροπολογιών, με την ένδειξη «εκπρόθεση», στο νομοσχέδιο για την αμοιβαία αναγνώριση των ποινικών αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ.
Η πρώτη τροπολογία υπάγει τις δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για στέγαση υπηρεσιών της, στην κατηγορία εκείνη των δαπανών, για την οποία οι απαραίτητες πιστώσεις δεσμεύονται αμέσως μετά την γνωστοποίηση των απαιτήσεων των δικαιούχων. Η δεύτερη τροπολογία ρυθμίζει ζητήματα διεξαγωγής των αυτοδιοικητών εκλογών – και πιο συγκεκριμένα, τον διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων.Η τρίτη τροπολογία επιφέρει αλλαγές στον Οργανισμό της κεντρικής δομής του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η τέταρτη τροπολογία, παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης και τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό, να καθορίζουν με κοινή απόφασή τους, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, για την απλούστευση της αδειοδότησης στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η κατάθεση των τροπολογιών στη φάση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης. Αποδέκτης των διαμαρτυριών υπήρξε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου: «Τροποποιείτε τον Οργανισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον οποίον είχατε ξανά τροποποιήσει στο προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης» επεσήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), υπαινισσόμενη μάλιστα πως συγκεκριμένη ρύθμιση της τροπολογίας (μεταφορά αρμοδιοτήτων διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων) αποτελεί «μαγείρεμα από παγαπόντηδες».
«Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς της κας Κωνσταντοπούλου, τους της επιστρέφω. Αρμόζουν στην αγωγή της και στο σεβασμό που έχει στο Κοινοβούλιο» απάντησε ο Χ. Αθανασίου. «Συμφωνώ ότι πολλές τροπολογίες δεν πρέπει να έρχονται – αλλά η Βουλή, αν δεν θέλει, δεν τις ψηφίζει. Σε κάθε περίπτωση, αύριο, όλοι οι υπουργοί θα έρθουν να τις υποστηρίξουν» πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου.
Σε σχέση με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κος Αθανασίου διευκρίνισε πως «με τα νέο οργανογράμματα έγινε περιορισμός στις Διευθύνσεις, και οι αρμοδιότητες επιμερίστηκαν σε κάθε τμήμα. Οι Διευθύνσεις πρότειναν αυτές τις αλλαγές».
Από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Κώστας Καραγκούνης, αντέταξε πως η αντιπολίτευση έχει καταθέσει κι αυτή σειρά εκπρόθεσμων τροπολογιών. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν διαφωνεί στο να υπάρξει εξορθολογισμός της διαδικασίας εισαγωγής των τροπολογιών, αλλά απ’ την άλλη, «είμαι υπέρ ενός ζωντανού Κοινοβουλίου. Εφόσον λύνονται προβλήματα, ας έρχονται τροπολογίες, αρκεί να υπάρχει ο σχετικός χρόνος να τις διαβάσουμε και να τοποθετηθούμε».
Οξύτατη υπήρξε η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, ο οποίος δήλωσε πως οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης «μας προσβάλλουν ως βουλευτές» και τόνισε με τη σειρά του πως οι τροπολογίες που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση είναι πολλαπλάσιες εκείνων της κυβέρνησης. Αντίστοιχο επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις βουλευτικές τροπολογίες, οι υπουργικές έχουν αυξημένη σοβαρότητα και βαρύτητα. Και δεν υπάρχει κανείς λόγος ή δικαιολογία να κατατίθενται, παρά μονάχα όταν υπάρχει πραγματικά επείγον ζήτημα. Να σταματήσει αυτός ο απίστευτος κατήφορος» σχολίασε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, προειδοποίησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα πάψει να λαμβάνει μέρος στις ψηφοφορίες επί τέτοιων τροπολογιών, ως ύστατο μέτρο διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Μιλώντας μάλιστα για την τέταρτη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε την ώρα της κορύφωσης της αντιπαράθεσης, ο κος Δρίτσας κατηγόρησε τη συμπολίτευση πως «είναι ύποπτη για γκρίζες ζώνες συναλλασσόμενων νομοθετημάτων».
– «Πραγματικά εκπλήσσομαι. Άλλο πράγμα να κάνετε κριτική και άλλο πράγμα να λέτε αυτό που λέτε. Μας λέτε όλους ύποπτους» αποκρίθηκε ο Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ).
-«Αφού κρύβεστε» απάντησε ο Θ. Δρίτσας.
-«Άλλοι τριάντα βουλευτές θα μιλήσουν αύριο» ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης δήλωσε πως το κόμμα του θα πάψει να υπερψηφίζει τις εκπρόθεσμες τροπολογίες, και ζήτησε από το Προεδρείο, «τουλάχιστον να διανέμονται στους εισηγητές εγκαίρως, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση».