Για το Πόρτο, όπου θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πετάξει αεροπορικώς σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Σύνοδος είναι αφιερωμένη στην κοινωνική πρόνοια που τίθεται από τα 27 κράτη – μέλη ως προτεραιότητα μετά τις μεγάλες οικονομικές κρίσης που πέρασε η γηραιά ήπειρος, και όχι μόνο, τα προηγούμενα χρόνια, αυξάνοντας τη φτώχεια και υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή συνοχή.

Η Σύνοδος Κορυφής της Πορτογαλίας θα αποτελείται από δύο μέρη. Στις 7 Μαΐου η πορτογαλική Προεδρία θα διοργανώσει Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με τη συμμετοχή των ηγετών της Ε.Ε. και κοινωνικών εταίρων. Σε αυτήν, οι συμμετέχοντες αναμένεται να ενισχύσουν τη δέσμευση τους για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, καθώς επίσης να συζητήσουν θέματα του ευρωπαϊκού θεματολογίου κοινωνικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνο, εν μέσω πληθώρας προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας.

Το δεύτερο μέρος θα αποτελέσει η άτυπη Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε., η οποία θα ξεκινήσει με δείπνο εργασίας το βράδυ της 7ης Μαΐου και θα συνεχιστεί την επομένη. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης 5+1, για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, στις 27 με 29 Απριλίου και παρών στη συζήτηση θα είναι βέβαια και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.