Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούλιν είχε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός στο ΥΜΑΘ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν γενικότερα θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών και για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ε.Ε. αλλά και ειδικότερα, μεταξύ αυτών, για την ανανέωση της συμφωνίας για τη διατήρηση του σερβικού τομέα των συμμαχικών κοιμητηρίων «Ζέϊντενλικ». Τον Σέρβο υπουργό συνόδευε ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνιτσα Πάβιτς.

«Η ελληνική υποστήριξη στη δική μας πορεία προς την Ε.Ε. είναι πάρα πολύ σημαντική και χρωστάμε πάρα πολλά στην ελληνική προεδρία για όσα έκανε για την ευρωπαϊκή μας πορεία» τόνισε ο κ. Βούλιν και πρόσθεσε: «Μεγαλύτερη βεβαίως σημασία έχει η θέση αρχών της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσόβου. Ξέρουμε ότι δεν είναι πολλές φορές εύκολο να έχεις αυτή τη θέση και γι’ αυτό ευχαριστούμε πολύ την ελληνική κυβέρνηση».

«Η Σερβία είναι μια γείτων χώρα. Θέλουμε η ευρύτερη περιοχή να αποκτήσει τη δυναμική που της αναλογεί. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκείνη η οποία έκανε το μεγάλο βήμα στην προσπάθεια να εισέλθει στην Ε.Ε.», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ορφανός, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στην προοπτική ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για τη διατήρηση των σερβικών συμμαχικών νεκροταφείων «Ζέιντενλικ».

«Φέτος είναι η συμπλήρωση των 100 ετών από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και σε αυτόν όπως και σε άλλους πολέμους οι Έλληνες και οι Σέρβοι ήταν στην ίδια πλευρά» τόνισε ο Σέρβος υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουμε σε μια κοινή συμφωνία, ώστε να παρέχουμε αυτή τη φροντίδα που αρμόζει στους προγόνους μας που έπεσαν στη μάχη».

«Υπάρχει ένας νόμος από το 1921 για τη λειτουργία τους που μέχρι σήμερα ήταν άψογη, ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, έχουμε προετοιμάσει ένα πρώτο κείμενο θα το δουν από τις δύο πλευρές για να έχουμε τις τελικές εγκρίσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Ορφανός ζήτησε επίσης τη συνδρομή του Σέρβου υπουργού για το θέμα της διάνοιξης της οδού Λαγκαδά στο ύψος των συμμαχικών νεκροταφείων. «Περιμένουμε μια απάντηση από τη δική τους αρμόδια υπηρεσία, με διαβεβαίωσε ότι θα ενδιαφερθεί να έχουμε σύντομα αυτή την απάντηση, που θα βοηθήσει να εξυπηρετηθεί η ανάγκη να υπάρξει η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης σε αυτή την είσοδο της πόλης».

Το πρωί τιμήθηκε στο προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη ο 86χρονος φύλακας του σερβικού τομέα των συμμαχικών κοιμητηρίων Γεώργιος Μιχαήλοβιτς από εκπρόσωπο της Προεδρίας της Σερβίας, ενώ τα σερβικά συμμαχικά κοιμητήρια θα επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη και ο Σέρβος υπουργός.