Ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, είχε συνάντηση γνωριμίας το μεσημέρι με τους συντάκτες του αντικειμένου, στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο νέος υπουργός ανακοίνωσε ότι η Άντζελα Γκερέκου αναλαμβάνει καθήκοντα για τον σύγχρονο Πολιτισμό, ο Γιάννης Αδριανός διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, ενώ ο ίδιος ο υπουργός έχει την ευθύνη για τα οικονομικά, το ΕΣΠΑ, την πολιτιστική κληρονομιά, το νομοθετικό έργο και τις τοποθετήσεις προσώπων.

Για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση και έγκριση της μουσειολογικής μελέτης -έχει εγκριθεί η προμελέτη- ενώ η δωρεά των τριών εκατομ. ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχου θα δοθεί, κατά την επιθυμία των δωρητών, σε νομικό πρόσωπο, που θα συσταθεί από το νέο ΔΣ.

Για τα αναμενόμενα θυρανοίξια του Μουσείου, ο υπουργός σημείωσε πως προτίθεται να… «εγκατασταθεί» σε αυτό το θέμα, προκειμένου, όπως είπε, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Συμπλήρωσε, ωστόσο: «Προτιμώ να αργήσω, παρά να διαψευσθώ».

Για την κάλυψη θέσεων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο κ. Τασούλας έχει ζητήσει την πρόσληψη 23 ατόμων με σύμβαση αορίστου χρόνου. Το δε προσωπικό στο σύνολό του δεν θα ξεπερνά τα 45 άτομα. Στο ενδιάμεσο, θα προσληφθούν συμβασιούχοι.

Μόνιμη λύση αναζητείται και για το Μέγαρο Μουσικής. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Σωματείο Φίλοι της Μουσικής, το σύνολο των κτιρίων του Μεγάρου να δωρηθούν στο κράτος που ορίζεται εγγυητής και αναλαμβάνει χρέος ύψους 420 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα δύο κτίρια (παλαιό και νέο). Αφού υπάρξει συμφωνία, είπε ο κ. Τασούλας, το Μέγαρο θα περάσει στη γενική κυβέρνηση, οπότε οι εργαζόμενοι, που δεν θα απολυθούν, θα ενταχθούν στο μισθολόγιο που ισχύει για τους δημόσιους φορείς.

Σχετικά με τα έργα του ΕΣΠΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα «τρέχουν», σε όλη τη χώρα, 640 έργα προϋπολογισμού 740 εκατομμυρίων ευρώ και με «συνετή διαχείριση, τα έργα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2015, οπότε θα απορροφηθούν πλήρως τα κονδύλια».

Όπως τόνσε ο κ. Τασούλας, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, του ανέθεσε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, του ζήτησε «αποτελεσματικότητα δίχως γενναιοδωρία».