Προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την ανασύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας προκειμένου να επιλαμβάνεται έναντι όποιου παρεκκλίνει από την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Μάλιστα είχε κατεβάσει τη σχετική πρόταση και στον «πρωϊνό καφέ» του κόμματος παρόντων των μελών του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συγκρότηση του πειθαρχικού θεωρούνταν σχεδόν απ’ όλους δεδομένη μετά τις δηλώσεις της βουλευτού Θεοδώρας Τζάκρη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είναι «άπατρις και διεθνιστής» αλλά και τη δημόσια διαφοροποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή κατά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θεωρούνταν τόσο σίγουρη η συγκρότηση του οργάνου, που από την Κουμουνδούρου είχαν διαρρεύσει και τα ονόματα των συμμετεχόντων στο πειθαρχικό: Όλγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δεν συνέβη, γιατί πολύ απλά ο πρόεδρος του κόμματος κατά την τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση του 41μελούς Πολιτικού Συμβουλίου (διήρκεσε περίπου έξι ώρες) δεν ανέφερε τελικά στην εισήγησή του τη συγκρότηση αυτοτελούς οργάνου με πειθαρχική αρμοδιότητα.

Συνυπολόγισε τις αντιδράσεις

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο δηλώνουν ότι ο κ. Τσίπρας συνυπολόγισε την τελευταία στιγμή τις ενδεχόμενες αντιδράσεις που θα προκαλούνταν από τη ανασύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας αφού μπορεί μεν να την επιζητούν οι «προεδρικοί» αλλά δεν την θέλουν τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας. Αντιλήφθηκε ότι με μια τέτοια κίνηση θα έβρισκε απέναντί του όχι μονάχα την ομάδα των «53+» που έχει ως άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και μέρος της λεγόμενης παλαιάς φρουράς που θέλει ένα περισσότερο συλλογικό κόμμα καθώς επίσης και την επονομαζόμενη τρόικα, που απαρτίζεται από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τέως γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη και τον τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, οι οποίοι δεν διστάζουν με κάθε ευκαιρία να λένε ανοικτά την άποψή τους.

Θα λειτουργήσει πυροσβεστικά

Οπότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, προκρίνοντας την εκεχειρία. «Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ το ζήτημά σου ισοβαρές με αυτό της Τζάκρη. Πιστεύω όμως Ευκλείδη, ότι έπραξες λάθος με τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας σου. Οι όποιες διαφωνίες πρέπει να τίθενται στα συλλογικά όργανα» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας προς τον τέως υπουργό Οικονομικών με ήρεμο ύφος και διάθεση συναίνεσης. Παριστάμενοι αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι ήταν λάθος η χρονική συγκυρία μιας τέτοιας παρέμβασης, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι πριν προλάβουν να το «εργαλειοποιήσουν τα κέντρα της Νέας Δημοκρατίας, κάποιοι εντός του κόμματος πρόλαβαν να το δημοσιοποιήσουν και να εκφράσουν τη δυσφορία τους», εννοώντας τον κ. Παύλο Πολάκη.

Ποιοι θα επιλαμβάνονται

Τι μέλλει γενέσθαι από ‘δω και πέρα; Ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να κινηθεί διαλλακτικά και το επόμενο διάστημα, καθώς κύριο μέλημα είναι η επίτευξη της πολυπόθητης ανασυγκρότησης και η περαιτέρω ενίσχυση του αντιπολιτευτικού ρόλου του κόμματος ώστε αυτό να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Όσον αφορά τα επικείμενα μικρά ή μεγάλα παραπτώματα των στελεχών, από τούδε και στο εξής σύμφωνα με πληροφορίες θα επιλαμβάνεται των υποθέσεων η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αυτό πάνω – κάτω γινόταν και μέχρι τώρα. Θυμίζουμε ότι στις περιπτώσεις της Μυρσίνης Λοΐζου (που είχε κατέβει υποψήφια ευρωβουλευτής αλλά αποκαλύφθηκε ότι επί 5,5 λάμβανε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της) και του Παναγιώτη Κουρουμπλή (που είχε συναντηθεί τον Απρίλιο του 2019 με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο) δεν είχε επιληφθεί κάποιο όργανο αλλά ο ίδιος ο τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.