Έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο μετά τις παρεμβάσεις της Αθήνας σε συμμάχους και εταίρους, ενώ το Oruc Reis έχει αλλάξει από χθες το βράδυ πορεία, αλλά παραμένει εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με στόχο όχι να πραγματοποιήσει όντως έρευνες, αλλά να θεμελιώσει διεκδικήσεις και να προκαλέσει την Ελλάδα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Παρά τη φερόμενη γερμανική επιφυλακτικότητα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ αποδέχθηκε το ελληνικό αίτημα και συγκαλεί το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή το απόγευμα.
Την ίδια ημέρα στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με το Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο. Η ώρα της συνάντησης δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προσδιορίζεται η ατζέντα που δεν είναι άλλη φυσικά από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.
Ο κ.Δένδιας υπενθυμίζεται ότι χθες είχε συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και στη συνέχεια είχε μεταβεί στο Μαξίμου για σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την οποία υπέβαλλε το αίτημα για έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιοσσί Αμρανί, βάζοντας στο παιχνίδι και μία ακόμη χώρα- σημαντικό παράγοντα στην περιοχή,με ενδιαφέρον για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικης Μεσογείου και με κακές σχέσεις με την Άγκυρα. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε (με καθυστέρηση πάντως δύο ημερών) σταθεί με ανακοίνωση του στο πλευρό της Ελλάδα.
Η Αθήνα είναι σαφές ότι δεν δέχεται οι σύμμαχοι και εταίροι να μείνουν σε απλές παραινέσεις προς την Τουρκία να αποσύρει το Oruc Reis, ούτε αποδέχεται βέβαια να μπει σε διμερή διάλογο με την Αγκυρα την ώρα που αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία, όπως παροτρύνουν Βερολίνο και Foreign Office.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εντός της εβδομάδας.
Η εφημερίδα Σαμπάχ μάλιστα αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα καταθέσει στη Μέρκελ πρόταση για μία κοινώς αποδεκτή φόρμουλα μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που ενδεχομένως αποτελεί διπλωματική ντρίμπλα, δεδομένου πως μία τέτοια συζήτηση θα έφερνε στο τραπέζι και χώρες όπως το Ισραήλ, που έχουν εχθρικές σχέσεις με την Αγκυρα, αλλά και Αίγυπτο, Κύπρο, Λίβανο, Συρία.