Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, μία χώρα με μεγάλα κεφάλαια τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να δει να έρχονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, ώστε να ενισχύσει το επενδυτικό της αφήγημα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα κατά τις συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία εκφράστηκε ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες (ήδη υπάρχει σχετική τοποθέτηση σαουδαραβικών κεφαλαίων στη χώρα μας, όπως και στην Ισπανία), καθώς και ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού και του real estate.
Για αυτό άλλωστε συμφωνήθηκε, μάλιστα, τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προσέλκυση επενδύσεων ειδικά από τη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο καθώς οι Σαουδάραβες λόγω πετροδολαρίων διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια αλλά και γιατί πρόκειται για μία κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία, άρα οι όποιες αποφάσεις για επενδύσεις θα ληφθούν από το κράτος κεντρικά, γεγονός που θα διευκολύνει και επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αφού αναγνώρισε πως παραμερίστηκε το σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την Ελλάδα, ζήτησε κατάλογο με επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και υποσχέθηκε ότι επιχειρηματική αποστολή από τη χώρα του θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να τις διερευνήσει.
Σημείωσε πως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και παρέδωσε κατάλογο με τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν άμεσα επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε δηλαδή στη φάση της πρόσκλησης και της αναμονής, αλλά στην ώρα των συγκεκριμένων αποφάσεων για συγκεκριμένες επενδύσεις».
Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε και συζήτηση για τα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση από τη χώρα μας μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.
Υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και υποστήριξε ότι η διάθεση συστήματος Patriot: «συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια, προβάλλει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, και ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία».
Τόνισε όμως ότι «βεβαίως, ως αμυντικό σύστημα, δεν συνιστά απειλή για άλλες χώρες της περιοχής» και σημείωσε με νόημα ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.
«Το κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη καθώς από 20 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε λειτουργία μια ακόμη πυροβολαρχία Patriot που πριν ήταν ανενεργή», υπογράμμισε επίσης ο κ.Πέτσας.