«Η Ελλάδα ζήτησε και ζητά μια καθαρή, απερίφραστη και σταθερή καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων, ζητά ειρηνευτική διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας (Γενεύη-2) κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αντίστοιχο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπερασπιζόμενος δε, προηγούμενες δηλώσεις του, τόνισε πως «ουδέποτε η Ελλάδα αναφέρθηκε σε στρατιωτική επέμβαση, ουδέποτε καταδίκασε δράστη της χρήσης χημικών όπλων, αλλά την χρήση καθεαυτή – και ουδέποτε έγινε μνεία δράστη, ακριβώς επειδή περιμένουμε να αποφανθεί η διεθνής κοινότητα».

Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα να παρατηρεί πως «η Ελλάδα ταυτίστηκε με τις δυνάμεις εκείνες, που εξήγγειλαν επιθετικές πρωτοβουλίες, αγνοώντας την παγκόσμια ανησυχία για τις μονόπλευρες αξιολογήσεις τους – και σήμερα βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία». Η δε Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως ο υπουργός Εξωτερικών «χρησιμοποίησε τα ανθρώπινα δικαιώματα για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της χώρας μας σε επιθετικό πόλεμο».

«Πρόκειται για μία ηθελημένη και παιδαριωδώς παραποιημένη ανάγνωση των δηλώσεών μου», απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πολιτική αρχών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε στο διεθνές ρεύμα και να μην αφήνουμε κενά στον περιφερειακό σχεδιασμό, καθώς ενισχύεται διεθνώς ο ρόλος άλλων χωρών στην περιοχή μας».

«Η Τουρκία αναπτύσσει πολύ έντονη διπλωματική δραστηριότητα, έχει ταχθεί υπέρ της συριακής αντιπολίτευσης και ήταν μία επισπεύδουσα χώρα, απ’ τις 21 Αυγούστου έως σήμερα, για την ανάγκη να ληφθούν στρατιωτικού χαρακτήρα δράσεις, στο πλαίσιο του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ. Ξαναβρίσκεται μέσα στο κεντρικό ρεύμα της διεθνούς κοινότητας και σίγουρα σε εκείνο των χωρών του δυτικού κόσμου. Εμείς λέγαμε και λέμε, πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ως κράτος – μέλος του ΟΗΕ, ως κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν αγνοούμε βεβαίως τις υποχρεώσεις μας από διμερείς συμβάσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας στις έντονες βολές της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΚΚΕ, περί επιλεκτικής χρήσης του διεθνούς δικαίου από τις δυτικές «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» («η Συρία ελέγχεται ως προγεφύρωμα για επίθεση στο Ιράν, προκειμένου να μείνει η Ρωσία εκτός Μεσογείου και να ελεγχθεί το ιρανικό πετρέλαιο που τροφοδοτεί την Κίνα», υποστήριξε ο Θ. Παφίλης) ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε λέγοντας πως «δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται το πώς διαμορφώνεται και χρησιμοποιείται η διεθνής νομιμότητα και πως ο παράγων που κατισχύει είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων».

Όμως, «τα κριτήρια εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να τα δούμε στο πλαίσιο των συσχετισμών δυνάμεων. Όταν κρίσιμοι παράγοντες αυτών των πεδίων που ενδιαφέρουν ευθέως την Ελλάδα, ενισχύουν τη θέση τους, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το λαμβάνουμε υπόψη, να το παρακολουθούμε και να προστατεύουμε το διεθνές κύρος της χώρας». Άλλωστε, η διέξοδος που δίνεται σήμερα μέσω της ρωσικής πρωτοβουλίας, υπήρξε «κάτω από διεθνή πίεση και συσχετισμό δυνάμεων. Είναι η Ελλάδα μία χώρα που πρέπει να νοιώθει άσχημα και να νοιώθει αμηχανία όταν καταδικάζει ειδεχθή εγκήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο;», αναρωτήθηκε.

Από την άλλη, ωστόσο, παρατήρησε πως «ξέρουμε ποιος έχει οπλοστάσιο χημικών όπλων και τυποποιημένα χημικά όπλα – και ποιος ιδιοκατασκευές».

Το ζήτημα της τιμωρίας εκείνων που κατέφυγαν στη χρήση χημικών όπλων, θα πρέπει να μείνει ανοικτό, ακόμα και αν υπάρξει επιστροφή στη διαδικασία της «Γενεύης-2», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκε επίσης ζήτημα διαχείρισης των κυμάτων προσφύγων που έρχονται από τη Συρία και ο εκπρόσωπος του κόμματος στην Επιτροπή Θ. Δρίτσας παρατήρησε πως «όχι μόνον δεν υποδεχθήκαμε τους ανθρώπους αυτούς με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά αναπτύσσεται και σύστημα επαναπροώθησης με ακραία διακινδύνευση της ζωής τους».

Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Τέρενς Κουίκ εξέφρασε τη δυσφορία του για την απουσία από την ομιλία του υπουργού, οιασδήποτε αναφοράς «στους ακραίους ισλαμιστές της συριακής αντιπολίτευσης – που σφάζουν στο γόνατο – και των χορηγών τους που είναι χορηγοί απ’ τις αραβικές χώρες».

Ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή) αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «γιατί δεν δείξαμε την ίδια πυγμή για παρόμοια κράτη, όπως το Ισραήλ, που στον πόλεμο του Λιβάνου χρησιμοποίησε βόμβες με λευκό φώσφορο, ή για τις βόμβες Ναπάλμ και απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία;».

«Ευτυχώς που κάποια πράγματα αλλάζουν – και ευτυχώς που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που είναι τώρα, που παλεύει το θέμα καλύτερα από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες και δεν είναι εύκολο εργαλείο στα χέρια των αμερικανικών βιομηχανιών όπλων», παρατήρησε ο Γρ. Ψαριανός (ΔΗΜΑΡ).