«Η κινητικότητα δεν πρέπει να συνδέεται με τις αποχωρήσεις» ανέφερε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.
«Οι αποχωρήσεις θα προκύψουν από συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, από τη διαδικασία της εθελούσιας εξόδου (δεν αφορά όσους βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς τριετίας), από τις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών και από τα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει κυνήγι μαγισσών για τους επίορκους» είπε και συνέχισε:
«Ο μεγάλος στόχος είναι η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων να συνδέεται με τα οργανογράμματα και τα σχέδια στελέχωσης των Υπουργείων. Δηλαδή πόσοι και ποιες κατηγορίες υπαλλήλων παρουσιάζουν κενά και πόσοι πλεονάζουν. Το ελληνικό κράτος δεν έπρεπε να περιμένει τα μνημόνια για να το κάνει αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε υπηρεσίες που στενάζουν και δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες και ταυτόχρονα αλλού να υπάρχουν πλεονάσματα.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συντονίζει. Έχει κομβικό, αλλά όχι κυρίαρχο ρόλο. Δεν υποδεικνύει τις ανάγκες των άλλων Υπουργείων. Η Κυβέρνηση συνολικά θα αξιοποιήσει τη δουλεία που ήδη έχει γίνει. Δεν την πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων όπως συχνά συνέβαινε μέχρι τώρα. Αξιοποιούμε τα οργανογράμματα που έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε. Μέσα από τα σχεδία στελέχωσης, θα υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός για την κινητικότητα.
Για παράδειγμα οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών θα μετακινούνται και αυτοί βάσει των αναγκών.
Η δυσκολία υλοποίησης της κινητικότητας, τόσα χρόνια, ήταν λόγω έλλειψης σχεδιασμού και μηχανισμού. Π.χ. η διοίκηση παρουσιάζει τεράστιες αγκυλώσεις στα θέματα μετατάξεων. Μέχρι και για την οικειοθελή μετάταξη – μετακίνηση υπαλλήλου, απαιτούνται μήνες γραφειοκρατίας και δεκάδες υπογραφών.
Επιβάλλεται να επιτευχθεί ο στόχος απλοποίησης και διαφάνειας των “διαδικασιών μαμούθ” μέσω θεσμικών αλλαγών. Θα προσχωρήσουμε σε σύντομες και αξιοκρατικές διαδικασίες με την αξιοποίηση και τη συμβολή του ΑΣΕΠ.
Δεν είναι η τρόικα και οι αριθμοί. Είναι οι εξυπηρετούμενοι πολίτες. Η κινητικότητα πρέπει να εξυπηρετεί τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον.
Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της αναδιάρθρωσης.
Τώρα είναι ώρα να δούμε την ποιοτική διάσταση των διαρθρωτικών αλλαγών. Θα “πιάσουμε” και τους αριθμούς, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά να πάμε στην ουσία του προβλήματος. Όχι μόνο οι αριθμοί ποσοτικά.
Απαιτείται πολιτική τόλμη με ξεκάθαρους στόχους από όλους. Όχι προχειρότητα, “άλλα λέμε και άλλα κάνουμε”. Αξιοποίηση της δουλειάς που ήδη έχει γίνει, επιτάχυνση και νέοι στόχοι.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ανέδειξε την ανάγκη να μην υπάρξουν ξανά οριζόντιες προσεγγίσεις στο ζήτημα της κινητικότητας. Τα Υπουργεία που ολοκληρώνουν τα οργανογράμματα και τα σχέδια στελέχωσης, να πουν με πολιτική τόλμη, πού έχουν πλεονάσματα και πού ελλείμματα».