Να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική και προγραμματική αναδίπλωση, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης και μιλά για την ανάγκη δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησής του. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news», ζητά ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο.

«Ισχυροί αριστεροί ηγέτες αναδεικνύονται όχι μέσα από εσωκομματικές συγκρούσεις, αλλά με τον σεβασμό τους στη συλλογικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης, ο οποίος, πάντως, τάσσεται κατά της άμεσης κατάργησης των συνιστωσών, λέγοντας πως «πρέπει να δοθεί μεταβατικό διάστημα προσαρμογής, που η διάρκειά του θα προσδιοριστεί από το Συνέδριο, σε όσες συνιστώσες το ζητούν».

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξή του…

Κύριε Στρατούλη, ακόμα και στελέχη σας παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη δυναμική του. Οφείλεται στο ότι έχει θολώσει την εικόνα του και τις πολιτικές του;
Στο συνέδριό μας θα κουβεντιάσουμε, πως θα σπάσει το φράγμα των ποσοστών που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις εκλογές και πως θα αποκτήσει μία νέα ανοδική πολιτική και κοινωνική δυναμική μέσα από την ανάπτυξη λαϊκών αγώνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό το πολιτικό άλμα, πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική και προγραμματική αναδίπλωση. Αντίθετα χρειάζεται να προχωρήσει σ’ ένα δεύτερο κύμα ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής ριζοσπαστικοποίησής του, που θα συμβάλλει σε ριζοσπαστική μετατόπιση μιας ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει την μετατροπή του σε ενιαίο αριστερό πολιτικό φορέα, μαζικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πολυτασικό και κινηματικό, που θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τους νέους και νέες και την προοδευτική διανόηση. Μία αριστερή δύναμη όχι διαχείρισης αλλά ανατροπής και προοδευτικής και σοσιαλιστικής αλλαγής.

Μέρος της ηγεσίας κατηγορεί το Αριστερό Ρεύμα ότι με θέσεις και τακτικές του υπονομεύει την έξωθεν καλή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. «Να βγούμε από την εικόνα του διφυούς κόμματος», είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο Νίκος Βούτσης.
Δεν γνωρίζω σε ποιούς αναφέρεστε ούτε ο Νίκος μίλησε για υπονόμευση, πόσο μάλλον που επί χρόνια συμμετείχε στο αριστερό ρεύμα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με τις απόψεις του αριστερού ρεύματος, υποστηρίζουν πάντοτε δημόσια τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

Όλα τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα εάν ανήκουν σε ιδεολογικά ρεύματα και τάσεις, οφείλουν να υπερασπίζουν την αποτελεσματική και δημοκρατική λειτουργία του, την ενιαία δημόσια διατύπωση της πολιτικής του. Πρέπει να παύσει να εμφανίζεται απόκλιση, ή αντίθεση, ανάμεσα στην δημόσια εκφώνηση της «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ και στις συλλογικές αποφάσεις του.

Με αδιαπραγμάτευτη την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα συνέδριο χωρίς νικητές και ηττημένους, με κερδισμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για σύγκρουση στο εσωτερικό, ακόμα και για διαγραφές ώστε να βγει ενισχυμένος εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν υπάρχουν τέτοιοι εισηγητές, απευθύνονται όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον πρόεδρό του σε «ώτα μη ακουόντων». Ισχυροί αριστεροί ηγέτες αναδεικνύονται, όχι μέσα από εσωκομματικές συγκρούσεις, αλλά με το σεβασμό τους στη συλλογικότητα και με αποτελεσματικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων.

Οι συνιστώσες θα πρέπει να διαλυθούν; Τι χρόνος μπορεί να δοθεί ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση;
Πρέπει να δοθεί μεταβατικό διάστημα προσαρμογής, που η διάρκειά του θα προσδιοριστεί από το συνέδριο, σε όσες συνιστώσες το ζητούν, με σεβασμό στην ιστορική διαδρομή και στην προσφορά τους στο ενωτικό πολιτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση και συνεννόηση στα πολιτικά όργανα.

Θα επιμείνετε ώστε ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το Συνέδριο;
Η εκλογή του εκάστοτε προέδρου από την κεντρική επιτροπή θεωρώ ότι ενισχύει τη συλλογικότητα στο κόμμα, αφού τον καθιστά, όχι αυτόνομο πολιτικό κέντρο, αλλά μέρος της συλλογικών οργάνων και της συλλογικής μας δουλειάς.

Τελικά, την μάχη θα την δώσετε εντός ευρώ; Πολλοί λένε πως οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε καταστροφή…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να δώσει τη μάχη για την προώθηση του προγράμματός του μέσα στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα όμως δεν αποδέχεται τη λογική της «πάση θυσία» παραμονής στο ευρώ, ανεξαρτήτως τιμήματος για το λαό.

Το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση σχεδίου παραγωγικής αναπτυξιακής ανασυγκρότησης είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε εκβιασμό και με βάση αυτό και την λαϊκή ενεργοποίηση θα αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό σύγκρουσης με την ευρωζώνη, με κριτήρια την επιβίωση του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας μας.