Στην ανάγκη να σχηματιστεί μια συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να αντιμετωπίσει το δόγμα της λιτότητας, η οποία έχει προκαλέσει οικονομική καταστροφή, σε κλίμακα αντίστοιχη ενός πολέμου αναφέρεται σε άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας κάνει μια σύντομη περιγραφή των όσων έχουν συμβεί στην Ελλάδα στα τρία χρόνια της εφαρμογής των μέτρων της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας.

«Στα τρία αυτά χρόνια, το εθνικό εισόδημα της χώρας μειώθηκε κατά 20%, μείωση χωρίς προηγούμενο στην οικονομική ιστορία της νεώτερης Ελλάδας με εξαίρεση τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις προβλέπουν τη συνέχιση της βαθιάς ύφεσης για αρκετό καιρό ακόμα.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 27% του εργατικού δυναμικού. Δύο στους τρείς νέους αναζητούν εργασία χωρίς επιτυχία και δύο στους τρείς ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Τα σημάδια που αφήνει η μεγάλη ελληνική ύφεση πάνω στο κοινωνικό σώμα δεν θα επουλωθούν εύκολα.

Ακόμα κι αν η κρίση τελείωνε σήμερα ως εκ θαύματος, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί καιρό για να αναπληρώσει τις απώλειες που η ύφεση έχει ήδη προκαλέσει στον παραγωγικό ιστό της χώρας, στο επίπεδο και στην ποιότητα των δημόσιων αγαθών της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας, και, κυρίως, στο πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας: τις γνώσεις και το ταλέντο της νέας γενιάς που μεταναστεύει» υπογραμμίζει ο Τσίπρας.

Όπως αναφέρει, η δημοσιονομική λιτότητα πέρα από την οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει, έχει αποτύχει στους στόχους της, δηλαδή στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, ενώ επισημαίνει πως η ελληνική εμπειρία αποτελεί παράδειγμα ενός ευρύτερου προβλήματος, δηλαδή της συμπίεσης των αμοιβών και του επιπέδου διαβίωσης στον ευρωπαϊκό Νότο προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενδογενείς θεσμικές και οικονομικές ανισορροπίες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

«Καμία όμως επιτυχής νομισματική ένωση στη σύγχρονη οικονομική ιστορία δεν έχει επιχειρήσει, και δε μπορεί, να διορθώσει ενδογενείς μακροοικονομικές ανισορροπίες μέσω της επιβολής μίας ασύμμετρης και καταστροφικής λιτότητας σε βάρος των ελλειμματικών χωρών-μελών της.

Η υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης και η διάσωση του κοινού νομίσματος προϋποθέτει ισότιμη συνεργασία, δημοκρατία και κατ’ αρχάς πολιτική και ιδεολογική ήττα της εμμονής στο δόγμα της λιτότητας» τονίζει ο κ.Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η θεωρητική και ιδεολογική νομιμοποίηση των πολιτικών λιτότητας τα τελευταία τρία χρόνια εδράζεται σε σαθρές βάσεις χωρίς σοβαρή επιστημονική θεμελίωση ή εμπειρική τεκμηρίωση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας καλεί όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να αρχίσει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος για να διαμορφωθεί από κοινού μια αποτελεσματική γραμμή αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη ελίτ και μία θετική πρόταση διεξόδου γύρω από την οποία θα είναι δυνατή η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων.