Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Οι ξένοι ελεγκτές έρχονται προκειμένου να ολοκληρώσουν τον έλεγχο που έμεινε στη μέση λόγω διαφωνιών και κυρίως επειδή η ελληνική πλευρά διστάζει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν από την Ελλάδα στις 14 Μαρτίου, δίνοντας μερικές ημέρες περιθώριο στην κυβέρνηση να βρει τις λύσεις προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση της δόσης.
«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αποτελούν οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η διατήρηση του έκτακτου τέλους ακινήτων και για το 2013.
Για τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι δανειστές ζητούν αυστηρό χρονοδιάγραμμα και λεπτομερή καταγραφή όσων αποχωρήσουν.
Επιπλέον, δε φέρονται να πείθονται ότι και ο τρόπος αξιολόγησης μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό.
Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε να εφαρμοστεί και το 2013 το ΕΕΤΗΔΕ, αντί του νέου ενιαίου τέλους που προτίθετο να εφαρμόσει η κυβέρνηση, φοβούμενη αστοχίες και υστέρηση εσόδων.
Όσον αφορά τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν «σφιχτό» αριθμό δόσεων και θέτουν αυστηρούς όρους (να είναι εκτός της ρύθμισης οι πτωχευμένες εταιρίες και όσοι ήταν ασυνεπείς στο παρελθόν).
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση στον αριθμό των δόσεων για την «πάγια ρύθμιση» (κλιμακούμενο σύστημα δόσεων, από 12 έως 24 δόσεις), ενώ οι δύο πλευρές αναζητούν τη «χρυσή τομή» για τη «νέα αρχή» (η τρόικα ζητεί 36 δόσεις και η ελληνική πλευρά προτείνει 48 δόσεις).