Για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις εκλογές του Ιουλίου αναφέρεται σε άρθρο του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας πως η Τουρκία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη: «Υπάρχει η περίπτωση που η Τουρκία θα θελήσει να παραβιάσει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιχειρώντας, μεταξύ άλλων, ανάλογες δραστηριότητες σε περιοχές πλησίον του Καστελόριζου, τις οποίες η Ελλάδα θεωρεί τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ».
Αν και το σενάριο αυτό δεν είναι το πιθανότερο όπως αναφέρει ο βουλευτής Ρεθύμνου, τονίζει ότι: «Η ιστορία μας διδάσκει πως τα περισσότερα προβλήματα με την Τουρκία δημιουργήθηκαν σε περιόδους για τη χώρα μας με έντονη πολιτική αστάθεια: τέτοιες ήταν το 1955, το 1963, το 1974 και το 1996. Είναι συνεπώς φρόνιμο η χώρα μας να είναι απολύτως προετοιμασμένη. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό. Αφορά άμεσα και την Ευρώπη που θέλει να αποκτήσει ενεργειακές πηγές και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν έγκαιρα τονίσει ότι, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η Ευρώπη, συνολικά, πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».
Τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που η Τουρκία πρέπει να το αντιληφθεί και δη σήμερα που το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει, όπως αναφέρει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, να είναι μόνο η αρχή. «Προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τουρκικές προκλήσεις είναι η πολιτική σταθερότητα. Στις 8 Ιουλίου χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση. Στην αντίθετη περίπτωση, οδηγούμαστε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και επακόλουθο κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Η συνθήκη αυτή δεν οδηγεί απλώς σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας σε μια στάσιμη και εξαιρετικά εύθραυστη οικονομία. Συνεπάγεται πιθανότατα και νέες περιπέτειες στην εξωτερική πολιτική».
Μιλώντας για το κόμμα του αναφέρει πως αυτό έχει πλήρη αίσθηση των προκλήσεων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην ισχύ της χώρας και τη δύναμη των συμμαχιών της. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιτρέπονται οι πρόσφατοι κυβερνητικοί λεονταρισμοί. Η ψυχραιμία στην εξωτερική πολιτική είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος».