Το ποσό των 5.402.000.000 (!) ευρώ ζητά με αγωγή που έχει ήδη κατατεθεί, ο Δήμος Μαραθώνα από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., για τη μη καταβολή του νόμιμα προβλεπόμενου δικαιώματος υπέρ του Δήμου απ’ όπου βρίσκονται τα ύδατα που εμπορεύεται!

Σύμφωνα με την αγωγή που συνέταξε και κατέθεσε ο δικηγόρος κος Αθανάσιος Κοντοθανάσης, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. προκειμένου να έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται την πώληση πόσιμων ιαματικών ή μη υδάτων όφειλε να καταβάλει το δικαίωμα υπέρ του Δήμου από τον Νοέμβριο του 1999 οπότε και η τότε ΕΥΔΑΠ χωρίστηκε σε ΕΥΔΑΠ παγίων νπδδ και ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η οποία ως γνωστόν , λίγους μήνες αργότερα εισήχθη στο Χρηματιστήριο.

Έως το 1999 η ΕΥΔΑΠ δεν κατέβαλλε το δικαίωμα καθώς η παροχή ύδρευσης εκλαμβανόταν ως χορηγία από το κράτος και όχι ως εμπορική εκμετάλλευση υδάτων. Από τον Ιανουάριο του 2000 οπότε και έγινε η εισαγωγή στο ΧΑΑ, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. έχει σκοπό – σύμφωνα πάντα με την αγωγή- , μεταξύ άλλων και την εμπορία ύδατος με άμεσο επιδιωκόμενο σκοπό το Κέρδος και τη διανομή κερδών στους μετόχους της.

Το δικαίωμα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από 0,001 έως και 0,002 ευρώ ανά λίτρο νερού. Στην αγωγή παρουσιάζεται αναλυτικά ο υπολογισμός του τελικού ποσού που ζητά ο Δήμος Μαραθώνα ενώ όλα τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη προέρχονται κυρίως από δημοσιευμένες καταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Μοναδική εξαίρεση της καταβολής του εν λόγω δικαιώματος είναι αποκλειστικά και μόνο για όσα ύδατα προορίζονται για εξαγωγή στην αλλοδαπήν!

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η αγωγή αυτή έχει ισχυρή νομική βάση, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είναι πιθανό να κληθεί να καταβάλλει ένα ποσό δεκαπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της, που σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο έφτασε τα 538.000.000 ευρώ!

Η εκδίκαση της αγωγής έχει οριστεί για τις 6/6/2013.

Πηγή: www.euro2day.gr