«Βρεθήκαμε μπροστά στην επιλογή του να αποδεχτούμε τους όρους των εταίρων μας ή να επιτρέψουμε μία χρεοκοπία», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Το 2013 είναι το έκτο αλλά και το τελευταίο έτος της ύφεσης. Από τον επόμενο χρόνο η οικονομία θα σημειώσει και πάλι ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που δε λέω μόνον εγώ αλλά το λένε και οι διεθνείς εταίροι μας. Χρειαζόμαστε αυτή την ανάπτυξη: πολλοί πολίτες υποφέρουν, τα μέτρα λιτότητας θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας… Φέτος θα πετύχουμε για πρώτη φορά και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα εισπράττουμε περισσότερα απ’ αυτά που δαπανούμε, εάν δεν λάβει κανείς υπόψη του τα χρέη. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική: η εποχή ενός ελλειμματικού πρωτογενούς προϋπολογισμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Εντός τριών ετών μειώσαμε το έλλειμμά μας κατά δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες- κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε βιομηχανική χώρα», τόνισε ο Β. Βενιζέλος για τη λιτότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη Γερμανία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ευρωζώνη, με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πόσο ωφελείται η Γερμανία υπερασπιζόμενη το κοινό νόμισμα και εγγυώμενη για αυτό».