Με αρραγή την ΚΟ της ΝΔ – εκτός σοβαρού απροόπτου-, ο Αντώνης Σαμαράς, στην αποψινή ψηφοφορία για το επαχθές πακέτο μέτρων, θα στείλει σαφές μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, παρά τις διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη χώρα και το λαό», θα τονίσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, «παρά η υπερψήφιση των μέτρων».

Ο κύριος Σαμαράς – σύμφωνα με πληροφορίες – θα αναγνωρίσει ότι τα μέτρα είναι σκληρά, πως σε πολλές περιπτώσεις είναι άδικα, αλλά θα υπογραμμίσει πως προσπάθησε με την επαναδιαπραγμάτευση να απαλύνει τις αδικίες.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά επί της ουσίας ο ίδιος θα είναι κερδισμένος, αφού και τα μέτρα θα περάσουν, αλλά και η ΝΔ δε θα έχει προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, θα διαμορφωθεί κάτω από τις γραμμές στην ψηφοφορία ένα φιλο-ευρωπαικό μπλόκ και από τα τρία κόμματα, που μπορεί δυνητικά να αξιοποιηθεί από τον κ Σαμαρά.

Στο ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα δυο όχι των κυρίων Κασσή και Παραστατίδη, ο Κώστας Σκανδαλίδης φέρεται αποφασισμένος να μην παραστεί στην ψηφοφορία για τα μέτρα, αλλά να πει «ναι» στον προϋπολογισμό.

Ίσως, η θετική ψήφος στον προϋπολογισμό να επιτρέψει στον κύριο Βενιζέλο να μη διαγράψει ένα από τα ηγετικά στελέχη, που έχουν απομείνει στο κόμμα του εντός Βουλής. Προς την αποχή κινούνται οι κύριοι Κουτσούκος και Μπόλαρης, ενώ τελικώς ο κ. Βενιζέλος φέρεται να μετέπεισε την κυρία Τσάγκρη να ψηφίσει θετικά.

Έτσι, με δεδομένη τη μη θετική ψήφο της ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον 154 βουλευτές θα υπερψηφίσουν τα μέτρα. Λέγεται ότι η τροπολογία, που κατέθεσε αργά το βράδυ ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, μπορεί να κάμψει τις αντιρρήσεις του κυρίου Κουτσούκου από το ΠΑΣΟΚ.

Και, ενώ στο ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές, που μπορεί να κινηθούν εκτός γραμμής είναι από 3 ως 5, στη ΔΗΜΑΡ οι διαφορετικές γνώμες φθάνουν το 25%. Και τα στελέχη αυτά, μεταξύ των οποίων και βουλευτές όπως ο Γρ. Ψαριανός ή ο Βασίλης Οικονόμου, τάσσονται υπέρ του «ναι» στα μέτρα.

«Όχι» από τη ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι θα ψηφίσει – κόντρα στη γραμμή του κόμματος – ο Οδυσσέας Βουδούρης, ενώ προς το όχι κινείται και ο Πάρις Μουτσινάς.