Κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τη σημερινή ημέρα, σε ομιλία του στο συνέδριο «Greece: Investment Forum “Moving Forward”» που διοργανώνεται από την «International Herald Tribune» και την «Καθημερινή».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση και την προσπάθειά της και πως επιλογή της παράταξης είναι να υπάρχει ορίζοντας τετραετίας του κυβερνητικού σχήματος.
«Θέλουμε να υπάρχει πάντα ένα στέρεο εθνικό μέτωπο», είπε και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για «άγονη και αντιφατική στάση», προσθέτοντας πως «διαλέγει να οχυρωθεί πίσω από την ευθύνη που έχει θεσμικά η εκάστοτε κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πριν από τις εκλογές «κάποιοι» ασκούσαν αντιμνημονιακή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και πως «τώρα μας ασκούν κάποιοι με ανιστόρητο και αφελή τρόπο και κριτική από σκοπιά φιλομνημονιακή».
Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, είπε ότι είναι πολύ μεγάλες και σημείωσε ότι το να εστιάζεται και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια «εμμονή» που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας.
Στο ίδιο πλαίσιο επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι «τριτοκοσμική χώρα, αλλά κράτος- μέλος της ΕΕ» και συνεπώς ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ανταγωνιστικότητα δεν θα διασφαλιστεί εκτός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και εκτός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.
Επιπλέον είπε ότι η παρατεταμένη εκκρεμότητα των συζητήσεων με την τρόικα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο όχι όμως «όπως-όπως» και η δόση να εκταμιευτεί εγκαίρως και ολόκληρη, διότι, όπως υποστήριξε, η καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία και την εικόνα της χώρας.
Επανέλαβε τη θέση του για ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ειδάλλως «δεν θα αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση» και υπογράμμισε ότι «αν δεν κλείσουν οι θεμελιώδεις εκκρεμότητες και δεν σταλεί καθαρό μήνυμα για την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα, τόσο προς την κοινωνία όσο και τις διεθνείς αγορές, όλα τα άλλα θα θεωρούνται απλώς λόγια».
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «η πάγια συγκαταβατική δήλωση των εταίρων μας πως “περιμένουμε την έκθεση της τρόικας”, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση που πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ όλων των κρίσιμων παραγόντων του συστήματος και πολιτικά και τεχνικά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποδέχτηκε την προτίμηση του πρωθυπουργού η εξειδίκευση της δέσμης των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ να προηγηθεί του ζητήματος περί «συνολικού πλαισίου», εκφράζοντας την προσδοκία του, μετά από τρεισήμισι μήνες συζητήσεων, να υποβληθεί η έκθεση της τρόικας, στην οποία έχουν παραπεμφθεί όλα.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων αυξήθηκε σημαντικά, ότι προς το παρόν είναι έντονα εμπροσθοβαρές, πως η ρήτρα αντικατάστασης τίθεται αμφίδρομα και «κυρίως ως πιθανότητα επιπλέον μέτρων το 2015 και 2016», ενώ, όπως συνέχισε, η βιωσιμότητα του χρέους εκκρεμεί ακόμη με οξύ τρόπο στις συζητήσεις μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμη ότι η «μόνιμη επωδός» των εταίρων μας πως «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», κρατά ανοικτή την εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του προγράμματος προσαρμογής.
Απαντώντας σε ερώτηση εκ μέρους των διοργανωτών, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως «το θέμα είναι να είναι μέσα στο ευρώ πραγματικά με όρους κοινωνική συνοχής και ανάπτυξης».
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όταν το θέμα έφτασε στον ίδιο, η εντολή που έδωσε ήταν πολύ καθαρή, δηλαδή ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο αρχείο αλλά μπορούν να αντληθούν πληροφορίες, όπως θα συνέβαινε και από μια ανώνυμη πληροφορία. «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος που υπήρξε αδράνεια της αρμόδιας υπηρεσίας και δεν υπήρξαν αποτελέσματα», σημείωσε.