Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπρόσωπους των κομμάτων για το πακέτο των περικοπών δαπανών 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση επικεντρώθηκε στα ειδικά μισθολόγια, στις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και σε θέματα σχετικά με τις συντάξεις και τα επιδόματα.

Η Δημοκρατική Αριστερά φέρεται να έθεσε ενστάσεις για μια σειρά από ζητήματα και το ίδιο έπραξαν οι κ.κ. Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης και Χ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ.

Τελικές αποφάσεις δεν λήφθηκαν και οι επιφυλάξεις που εκτέθηκαν θα τύχουν επεξεργασίας από τους συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Σήμερα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των εκκρεμών μέτρων.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν για την κατάργηση των δώρων και τους επιδόματος αδείας σε όλους τους μισθωτούς αλλά και τους συνταξιούχους του δημοσίου από την οποία επιδιώκεται εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ.

Αντιρρήσεις διατυπώθηκαν και για την περικοπή των κύριων συντάξεων με οροφή που θα ξεκινά από τα 600-700 ευρώ, κάτι που χαρακτηρίσθηκε άδικο. Ομοίως υπήρξαν διαφωνίες για τις επιδιωκόμενες μειώσεις στο ΕΚΑΣ, αλλά και στα ειδικά επιδόματα ανεργίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι περικοπές αναπηρικών επιδομάτων, οι οποίες βάσει του βασικού σεναρίου προωθούνται ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Σημειώνεται πως η συνάντηση αφορούσε στην αποκρυστάλλωση μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, από το συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 -2014.